Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Sett & hört i Hörneå

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Sett & hört i Hörneå

Björk

Hörnefors manskör i Sörmjöle

Valborgsmässoafton 2018

Redaktionen tacka Peter Nylund för bilder från Hörnefors Manskörs vårsång i Sörmjöle!

Läs gärna om Valborgsmässofirandet i Hörneå också!

 

Björk

Regnskydd för Hörneås fåglar

Hörneå 20140118: Kanske blev julen 2013 den regnigaste i mannaminne. Hörneåborna fick fokusera på att skapa julstämning inomhus. Värre var det för skogens djur och fåglar som fick fira jul i det outtröttliga regnandet.

I början av januari ansåg Tord Fröling att; det fick vara nog med regn på småfåglarna. Ett fågelparaply monterades och småfåglarna kunde avnjuta Trettondagsfirandet utan att få regn i fjädrarna!

Nu har det regnat nog
Stackars ekorrar och fåglar
Men nu fick dom det bättre :-)

"Djurvän"

Björk

"Hörnefors Blues!" - av och med Pontus Varg, till Bert-Åke Varg, med bilder av Algot Engström!

Hörneå 20121102: Det kom ett brev till redaktionen, från Pontus Varg. Han berättade att han, för några jular sedan, gjort en låt till sin far Bert-Åke Varg och till sin kusin Martina. Låten handlar om Hörnefors och illustreras av bilder - många av dem från vår hemsida och från Algot Engström.

"Dansa Martina" ligger nu på YouTube. Titta, lyssna och njut! Tack Pontus!

http://www.youtube.com/watch?v=xNNnXEcleTk

 

Björk

April! April! April! April! April! April! April!

Bygdegården uthyrd i sommar!

Hörneå 1 april 2011. Finländske Ari Hallikainen har till sitt nystartade bärföretag fått hyra Hörneå Bygdegård för att där inkvartera ett 40-tal Thailändska bärplockare. Gården anses lämpligt placerad, nära bra bärskogar och med en stor parkering för företagets minibussar.
Grillplats finns liksom alla bekvämligheter med toalett, samlingssal och bra kök; fullt utrustat för att klara ca 40 personer. Sängplatser kan nyttjas på alla plan - även vindsvåningen. Uthus och bagarstuga går också att nyttja.

Uthyrningen omfatter perioden juni - september. Redan inbokade hyresgäster erbjudes att, utan förhöjd avgift, istället nyttja den naturskönt belägna Mjösjöstugan.

Betalning kommer att ske efter bärsäsongens slut när kassan förhoppningsvis är välfylld.

April! April! April! April! April! April! April! April! April! April!

Björk

April! April! April! April! April! April! April!

Becken.se kan säljas!

Hörneå 1 april 2011 Enligt källor till hemsideredaktionen har sökmotorföretaget Google visat intresse att köpa upp vår domän Becken.se samt alla rättigheter till vårt förnämliga bildmaterial om Hörneås historia, jakt, sport och fiske mm.
Köpesumman 80 miljoner kan komma väl till pass för att rusta upp turistverksamheten, Bygdegården och evenemang i Hörneås skogar.

April! April! April! April! April! April! April! April! April! April!

Björk

Rapport från Hörneåskogen!

Hjortar och rådjur har snart ätit upp en hel bal ensilage igen - blir dyrt det här:-) En bal kvar och konstigt nog så tar dom en bal i sänder -man kan undra varför??
Bordsskick kanske?
Ovanligt få älgar har synts till på området i år - varför??
Vanligtvis brukar man se massor av älgspår borta vid Ängersjö/Mjösjön men i år har det varit mkt sparsamt med spår.
Kanske kan det bero på störningar från kraftledningsarbetet rätt genom skogen mellan Bäcken-Ängersjö?

2011-03-29 Tord Fröling

Björk

Aneth och Tord har fullföljt Vasaloppet i Frölings Vasaloppsspår!

"Vasaloppet" är nu avklarat med råge
Aneth har passerat 75 varv och Tord 74 varv plus några lopp på Sven-Erics långa spår.
Att åka 5 varv då och då tror vi är nyttigare än att slita ut sig 90 km på samma dag. Men visst är rätta Vasaloppet något fantastiskt och säkert målet för många att träna inför.
Därmed avslutas inte skidåkningen utan fortsätter då och då när det är bra väder.
Roligt att många passat på att nyttja spåret och blåbärssoppan:-)

2011 Tord o Aneth

Redaktionen gratulerar till denna storslagna sportsliga bedrift!

Björk

Hjortar och rådjur har fått ny mat

Från Hörneåskogen och Sten-Åke Bergström rapporteras att djuren nu fått ny mat. Hjortar och rådjur kan glädja sig åt två stora balar med doftande hö.

Hemsidans skogsreporter Tord Fröling bedömer att djuren nu sannolikt klarar sig fram till våren, men påpekar samtidigt att: "Maten behövs verkligen nu när det blivt så kallt igen. Snön är djup och djuren har svårt att gräva fram tillräckligt med föda i skogen."

20110214 Lena Lindholm

Björk

Rapport från Bäcksskogen
- djuren behöver mat!

Skidpåren ser hyggliga ut och bra väder väntas - kanske lite kallt.

På vårt sk Vasaloppsspår har det synts en hel del åkare, både barn och vuxna. Kul. Dom gillar blåbärssoppa men det har inte gått några mängder.

Själva har vi åkt 33 varv var och vi fortsätter om hälsan tillåter :-)

Djuren äter som aldrig förr. Det sägs att det är viktigt att fortsätta mata djuren om man väl börjat.
Hjortarna och rådjuren borta vid Eriks gamla lada på Långmyran har ätit upp en hel bal hö och idag såg jag dom stå där och äta på de sista stråna. Dom behöver nog snabbt en bal till. Vem sköter det?
Saltstenen är också snart slut.

På mina matställen äter dom potatis och ensilage nästan varje natt. Måste nog skaffa mer om vintern blir lång.

2011-02-09 Tord Fröling

 

Björk

Är björnen på besök i Hörneå?

Hörneå 2010-08-16: Under lördagens svamppromenad, längs skogsbrynet kring ängarna på Gran, gjordes ett par fynd som kanske kan tyda på besök av storvilt.

Björnspår

Vid den norra skogskanten hittades en stor hög med färsk spillning. Björnspillning kan se väldigt olika ut beroende på vad björnen har ätit. På sensommaren återfinns ofta tex bärrester i spillningen. Här fanns inga bärrester men den stora volymen av spillning antyder att den härrör från ett stort djur. I anslutning till spillningen fanns spår som liknar björnspår.

Björnspår

Vid ängarnas västra sida stod en gran som väckte makens, Gunnar Engströms, uppmärksamhet och intresse. Vid roten hade två stora gropar gröpts ut. Högre upp på stammen fanns tre mindre hål. Groparna vid roten förefaller ha grävts med mycket kraftfulla tänder eller klor. Omkringliggande träflisor var upp till 10 cm stora. Björnar sägs ju gräva i stammar och stubbar efter hästmyror. Huruvida dylika fynd kan göras i en levande gran är för mig oklart. Är det björn eller spillkråka. Däremot verkar spillningen stor för att vara från en sådan kråka!.......

Björntall Björnhål

Redaktionens "vilddjurskonsult" Tord Fröling har granskat bilderna och bedömer att:

"Det är mycket troligt att det är björnen som varit där. Spåret ser ut som en stor björntass i gräset och klospåren på trädet också."

Tord fortsätter:

"Jag väntar bara att få se den snart..

Jag har sett spår av björn flera år bakåt i tiden bl.a nere vid Ängerån där den slitit stubbar i bitar och letat myror mm

Grävling finns ju också här i buskarna men den gör ofta mindre hål i stubbar od. Den har ju en smal nos att komma åt mat med...

Jag såg björnspår uppe bakom Bertil Eriksson när jag plockade lingon för 2 år sen - tydliga spår. Den hade badat i mossan i en surpöl där så viss finns den nära oss..

Dom har koll på oss långt innan vi kommer nära.."

Har Du någon idé eller förklaring till bilderna? Är det verkligen björnen som är på besök i Hörneå?

På vägen, genom skogen, tillbaka till byn återfanns ytterligare två spillningshögar. Dessa var något äldre men sannolikt från samma djur. Även här observerades stora spår i riset.

Den eventuelle besökaren har troligtvis promenerat vidare. Kanske avvaktar jag dock ytterligare några dagar med ensamma skogspromenader på Gran. Sen tar jag nog "björnklockan" kring handleden när jag ger mig ut.

Lena Lindholm

Hörneå 20100818: Enligt Ulf Hahlin, som också stött på ovan nämnda träd, är det sannolikt spillkråka som gröpt ur granen - kanske på jakt efter hästmyror.

Björk

Sören Rehnmark vann uttagningen till "Amatör-SM"!!

Måndagen den 12 juli blev en ärofull dag för Hörneå och för Sören och Rolf Rehnmark med hästen Quicksilver Scandi. Sören och Quicksilver Scandi vann uttagningsloppet till Amatör-SM. Läs artikeln i VK!

Final i Amatör-SM blir det den 2 augusti i Åmål.

Hemsideredaktionen gratulerar till vinsten och önskar lycka till i finalen!

Björk

 

Bokklubben har försommarbadat i Mjösjön!

Tisdagen den 8 juni arrangerade bokklubben en litterär utflykt till Mjösjön. Damerna samlades vid "Mjölkbryggan" kl 18:00 och avtågade sedan mot målet vid Mjösjön. En och annan mygga anslöt till följet under vägen.

Anna och Mirjam

Anna och Mirjam på väg över myren.

Fåglarna kvittrade, göken gol, luften var varm och doftade av skvattram och försommar. Vid Mjösjön inleddes sammankomsten med ett bad i sjöns varma, mörka vatten.

Mjösjöbad

Anna, Mirjam och Lena njuter av ett försommarbad i Mjösjön.

Efter badet blev det korvgrillning, kaffedrickning och litterära samtal. Kvällens bok var: "Det Goda Mötet" av Emanuel Ezra.

Anna och Eva

Anna och Eva i litterära överläggningar.

Hörneå 2010-06-19 Lena Lindholm

 

Björk

Björnen har vaknat!

Hörneå 8 maj 2010: Enligt uppgifter till Becken.se har björnarna återvänt från sina vinteriden. Tord Fröling berättar att han var och fiskade i Långed "med björnen i ryggen". Tord skickar nedanstående bild av färska björnspår. Läs även VK´s artikel!

Björnspår

Färska björnspår, fotograferade i Långed, den 6 maj. (Foto: Tord Fröling)

Björn lär dock finnas även i Hörneåtrakten. Enligt uppgift skall en riven älg och en älgskalle - som björnen dragit en bit från platsen - ha hittats nära Botniabanan vid Gammgårdsbacken. Kanske kan det vara dags att hänga "björnklockan" runt handleden vid eventuella skogsexpeditioner.

Lena Lindholm

Björk

Diamantfyndighet i Mjösjöberget!

Hörneå 1 april 2010: Enligt uppgifter till Becken.se kommer det amerikanska gruvbrytningsföretaget Wesselton Mining inom kort att erhålla bearbetningskoncession enligt minerallagen, dvs tillstånd, för brytning av diamanter i Mjösjöberget. Prospektering i området har pågått sedan i höstas och, enligt vad redaktionen erfar, har tillgången på diamanter visat sig vara så god att Wesselton Mining beslutat påbörja utvinning så snart tillståndet vunnit laga kraft.

Det var under sommaren 2009 som rådiamanter av en ren slump hittades i området. I samband med helikopteröverflygningar, för flygfotografering av bostadshus, observerades ett flertal ljusfenomen från trädkronor i området. Vid närmare undersökning visade det sig att ljusfenomenen härrörde från solstrålarnas brytningar i rådiamanter vilka placerats i skatbon. Skatornas skattsamlande är ju ett känt fenomen. Det finns otaliga berättelser om fynd av silverskedar, armbandsklockor och annat glitter i skatbon. Däremot är det oklart om skator någonsin tidigare medverkat till upptäckten av en gruvfyndighet. Enligt Bo Fogelsong, ordförande i Hörnefors ornitologiska sällskap, förefaller skatorna i området ha kommunicerat diamantfyndigheten till varandra. Rådiamanter har hittats i skatbon i såväl, Hörneå som i Ängersjö och i Solpsjöregionen.

De upphittade rådiamanterna analyserades vid SGU (Sveriges Geologiska Undersökning). Det visade sig att omgivande mineralfragment liknade de bergarter som återfinns ibland annat Mjösjöberget. Efter vidare undersökning fastställdes att diamanterna sannolikt härrörde från Mjösjöbergets södra sluttningar. Enligt Sten Hällberg, chefsgeolog på Bergstaten, är det mycket ovanligt att diamanter återfinns så ytligt som i markskiktet. Kanske är det så att vandrare och fiskare omedvetet sparkat runt diamanter för miljonbelopp under klättringar upp och ner till Mjösjön.

Fortfarande råder viss oklarhet kring fyndighetens storlek. Det finns inte heller några uppgifter om hur gruvbrytningen kommer att påverka djur- och friluftsliv kring Mjösjöberget eller den kulturhistoriskt intressanta Mjösjöstugan. En aktionsgrupp har bildats; namninsamlingar, i protest mot gruvan, pågår och på påskafton planeras ett protestmöte på Mjösjöberget. Mötet kommer att filmas och sändas via direktlänk till Wesselton Minings huvudkontor i Washington. Enligt en anonym talesman för aktionsgruppen kommer byborna i Hörneå att ”kämpa till sista blodsdroppen” under parollen: "Stoppa gruvan – Rädda stugan".

I avvaktan på att bearbetningskoncession beviljas av Bergstaten står det var och en fritt att, så länge ingen åverkan sker på marken, leta diamanter. Under rådande snösituation kan diamanterna vara svårfunna. Kanske vore det mer lyckosamt att klättra i träd för att genomsöka skatbon.

Lena Lindholm

 

Björk

Midsommarhälsning från Gunnar Engström i Jeddah

Midsommarstång

Som hemsidan tidigare rapporterat, tjänstgör Gunnar Engström denna sommar som kirurg ombord på HMS Trossö. Fatryget ingår i den svenska marina insatsen med uppgift att skydda FNs nödhjälpstransporter, till Somalia, mot piratangrepp.

Just nu ligger HMS Trossö på varv i Jeddah i Saudiarabien vid Röda Havet. Förutom de medicinska uppgifterna förefaller det kunna dyka upp allehanda arbetsuppgifter på ett örlogsfartyg som detta. Även vid Röda Havet blir det midsommar, och i veckan fick Gunnar uppdraget att tillverka en midsommarstång till båten. Resultatet visas på ovanstående bild. Löv och blommor verkar vara en bristvara i Saudiarabien, så då hänvisas till artificiella material. Löven är tillverkade av operationsrockar och kransarna av tågvirke.

Midsommarfirandet på HMS Trossö blir sannolikt något varmare än i Hörneå. Sjömännen får, å andra sidan, inte uppleva blomdoften, fågelsången, myggorna och den ljusa midsommarnatten. Gunnar skickar varma midsommarhälsningar till alla Hörneåbor och till alla hemsidans läsare. Redaktionen hälsar tillbaka till Gunnar och till hela ME01.

Rapportering från den svenska insatsen i Adenviken finns på Försvarsmaktens hemsida.

Hörneå 2009-06-19 Lena Lindholm

Björk

Bygdegårdsföreningens loppis på Preem

Loppis

Söndagen den 14 juni deltog Bygdegårdsföreningen i Loppis. Det var föreningens ordförande, Kicki Forsgren, som arrangerade marknaden på Preem. Solen sken inte riktigt så som vi hade önskat - så försäljningen fick ske inomhus i tvätthallen. Trots en del regnande hittade många kunder in till antikviteter och nostalgiska attiraljer. Det fyndades och prutades! Under tak på altanen (istället för "i solskenet" som annonserats) serverade Stefan Backlund utsökta våfflor.

Björk

Gunnar Engström, från Hörneå, har rest till Adenviken.

Hemsidans flitige skribent, Gunnar Engström, har lämnat det vårliga Hörneå för en insats med den svenska marinen i Adenviken. Gunnar kommer att tjänstgöra som kirurg ombord på ett av fartygen. Den svenska marinstyrkans uppgift är att eskortera FN:s nödhjälpssändningar till det svältdrabbade Somalia. Eskorterna som genomförs av HMS Trossö och korvetterna Stockholm och Malmö syftar till att skydda matsändningarna från piratangrepp.

Becken.se hoppas att kunna återkomma med rapporter från Gunnar. (I den mån sekretessbestämmelserna medger detta.) Med ombord finns också datorn med alla Algot Engströms bilder. Kanske kommer det något "Hörneå-historiskt" alster från Djibouti eller Adenviken.

Redaktionen önskar Gunnar lycka till med uppdraget.

Gunnar på väg till Adenviken

Gunnar Engström har lämnat såväl våren som grävmaskinen och Hörneå för tjänstgöring med den svenska marinstyrkan i Adenviken.

Björk

Hörneås litterära damer har premiärbadat i Bäcken.

Måndagen den 11 maj hade "Hörneås bokklubb för damer" vårsammankomst. Den kulturella aftonen inleddes, denna soliga majkväll, men ett uppfriskande bad i Bäcken.

Vårbad

Badet var njutbart och uppiggande. Enligt uppgift: "inte alls speciellt kallt". Efter badet fortsatte kvällen med litterära diskussioner och en liten vårsupé med bla nässelpajer.

Eventuella badsugna hemsidebesökare hälsas varmt välkomna att besöka den Engströmska badplatsen närhelst andan faller på.

Björk

Internationell lyxturism till Hörneå

Hörneå 1 april 2009: Enligt uppgifter till redaktionen har det japanska turistkonsortiet Akinawaki planer på att anlägga ett center för ekologisk upplevelseturism i Hörneå. Förhandlingar skall ha inletts med företrädare för Bygdegårdsföreningen och med markägare i områdena kring byn. Detaljerna kring byggprojektet är ännu inte offentliggjorda men enligt vad redaktionen erfar handlar det om en mycket exklusiv anläggning avsedd att locka internationella turister till de exotiska och storslagna västerbottniska naturupplevelserna. I ett första uttalande från Akinawakis presstalesman Naoto Akimoto meddelas att preliminär byggstart för projektet planeras till den 31 juni 2009.

Om planerna går i lås kommer Hörneå Bygdegård att bli centrum för anläggningen. I anslutning till Bygdegården skall ett exklusivt hotell, med tillhörande restauranger, butiker och spa-anläggning byggas. För att på ett bekvämt och behagligt sätt möjliggöra naturupplevelser för anläggningens gäster kommer stationer för bl a fågelskådning, viltfotografering, fiske, bad och botanikvandringar att uppföras i närområdet. En station skall tex byggas vid Mjösjön. I den befintliga Mjösjöstugan planeras en ekologisk skogsrestaurang. Enligt Naoto Akimoto vill man här tex servera hälsobringande skogsdrycker som hallonpinnete, björksaft och tallbarrste. Nere vid Mjösjön skall bl a bad och fiske erbjudas. För att säkerställa fiskbeståndet i Mjösjön, kommer ungdomar att erbjudas feriejobb som fiskare i Solpsjön, Degermyrtjärn och Ängersjön. Fångade fiskar skall transporteras till och släppas ut i Mjösjön.

Hur transporterna mellan hotellet vid Bygdegården och upplevelsestationerna, skall genomföras är ännu oklart. Enligt uppgift har helikoptertransporter diskuterats. Men eftersom helikoptertrafik kan anses interferera med den ekologiska anda som skall prägla projektet övervägs andra alternativ. Ett förslag som kan bli aktuellt är ett tunnelbanenät mellan Bygdegården, Mjösjön, Degermyrtjärn, Solpsjön och Ravelkläppsröset. För att säkerställa elkraftförsörjningen med förnyelsebar energi skulle i så fall ett 50-tal vindkraftverk byggas i området.

Bygdegårdsföreningens styrelse har ännu inte kommenterat uppgifterna. Redaktionen erfar dock att intensiva förhandlingar pågår.

Enligt obekräftade uppgifter pågår också förberedelser för startande av en aktionsgrupp med namnet: "Stoppa hotellet". Aktionsgruppen skall, under dagen, vara på väg ut med protestlistor och det ryktas också om en stor manifestation vid Mjösjöstugan under kvällen.

Redaktionen fortsätter att bevaka händelseförloppet och återkommer snarast med ytterligare uppgifter.

Lena Lindholm

Vad tycker Du om den planerade turistanläggningen i Hörneå? Maila Redaktionen!

Björk

Älg

På förmiddagen, lördagen den 14 mars, fick redaktionen rapport om en envis och närgången älg i Hörneå. Älgen fångades på bild och kan beskådas på fototävlingen. På eftermiddagen, samma dag, mötte redaktören denna orädda älg på vägen. Då en bil kom och gjorde anspråk på vägbanan förflyttade sig älgen långsamt in mot skogskanten. Där väntade ytterligare tre fundersamma älgar! Är det redan dags för korna att stöta bort fjolårskalvarna? Eller varför är skogen full av förvirrade älgar?

Björk

Älgar

Älgko med kalv äter lunch. (Foto: Robert Erixon)

Torsdag 26 februari 2009.

Från "Hörneå Zoo" (Hörneå 6:23) skickar Robert Erixon rapport och bilder på dagens besökare: "En ko och kalv uppehöll sig ca 1/2 timme inom synhåll från köksfönstret och sen kom det två rådjur för att slicka i sig lite salt från den uppsatta saltstenen."

Rådjur

Saltsugna rådjur (Foto: Robert Erixon)

Björk

Har Du sett eller hört något intressant i byn? Maila till redaktionen!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se