Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Recept

Hem och trädgård

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Recept

Monte Carlo

Tänk om man kunde baka världens, i särklass, godaste tårta: Monte Carlo från Lundstedts Konditori i Mariestad... Foto: Red

Kanske har Du något, alldeles eget, favoritrecept som Du kan tänka Dig att dela med Dig av. Maila Ditt recept till redaktionen.

 

Bäcken Blåbärssoppa

Om man åker Frölings Vasaloppsspår, märker man snart att detta spår skiljer sig från alla andra skidspår. Här händer det ofta att man kan stärka sig med en alldeles utsökt blåbärssoppa. Efter en kopp soppa åker man lätt tio varv till på Vasalopps-spåret.

Exklusivt för Hörneås hemsida delar Tord här med sig av receptet.

"Receptet på Bäcken blåbärssoppa - riktar sig främst till männen . Kvinnorna vet kanske redan hur man gör"

10-20 st blåbär - (ta gärna fler om du har) Måste vara plockade i Bäckenområdet!!!
Tinas och mosas i en kopp med lite varmvatten

5-6 liter vatten kokas upp - förlåt jag menade 5-6 dl :-)

Tillsätt blåbären och socker. Avsmaka tills du är nöjd. Lagom sött är bäst.

Gör en redning på en halv kopp kallt vatten och tillsätt en ev. 2 tsk potatismjöl Blanda noga så det inte blir klumpar.

Tillsätt och rör om i den kokande soppan Lite i sänder så det inte blir för tjockt. Skall bara bli "simmigt"

Soppan blir garanterat godare eller lika god som Industrins soppor men  innehåller inga kemikalier. Inga E 950,952,954,osv som visat sig ge cancer av olika slag.
Om du har tur kan du tom. hitta rester av blåbär i din egen soppa vilket man ALDRIG gör i köpta soppor.
Lycka till!!

Tord Fröling

 

Rositas midsommartårta, 14 bitar

Tårtbottnar (bakas gärna dagen före och vilar över natten):
225 g smör
3 ägg
4 ½ dl socker
2 tsk vanillinsocker
5 msk kakao
3 ½ dl extra fint mjöl (som innehåller bakpulver)
2 dl kallt vatten

Fyllning 1:
Ca. 1 dl lemon curd (köps färdig på burk)

Fyllning 2:
250 g färska jordgubbar (skivas tunna)
200 g philadelphiaost
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk florsocker

Dekoration:
1 dl vispgrädde + 1 tsk florsocker
250 g färska jordgubbar

Ugn: 175 grader, 50 min
Form: diam, 24 cm med löstagbar kant
Grädda i mitten av ugnen.

Mirjam Hägglöf

Björklövsdricka

Vid ett av mina första besök i Umeå blev jag, av kollegan Staffans fru: Barbro Svenmarker, bjuden på björklövsdricka. Vi fick den som välkomstdrink, blandad med sodavatten och djupfrysta bär. Det var vackert, gott och friskt. Barbro, som var väl förtrogen med naturens apotek och skafferi berättade att björklöven hade allehanda välgörande och läkande effekter. Själv blir jag alldeles euforisk bara av att se alla dessa mirakulöst gröna små späda björklöv. Kanske kan man fånga in något av denna vårliga eufori i drickan. Den är utsökt - blandad med enbart vatten. Vid festliga tillfällen kan drickan förstås spetsas och dekoreras efter behag. Björklövsdricka borde väl vara Umeås "nationaldrink"?

2 liter kokt kallt vatten
2 liter späda björklöv
3 skivade citroner
2 kilo strösocker eller råsocker
50 g citronsyra

Blanda socker och vatten. Rör till sockret löst sig. Tillsätt björklöv, citroner och citronsyra. Låt stå 4-5 dagar.

Lena Lindholm (recept från Barbro Svenmarker)

 

Bohusländsk Äggost

Från den västgötska redaktören, med viss anknytning till Bohuslän, kommer här recept på den bohusländska specialiteten äggost. Ursprungligen åts äggost som huvudrätt med sill eller köttbullar. Numera äter de flesta äggost till dessert, med sylt eller färska bär. Den äggrika rätten passar förstås bra till påsk, kanske efter en vårgrön nässelsoppa.

För tillredningen behövs en äggostform, sådana finns för utlåning på hemsideredaktionen. Ett något mindre konstfullt alternativ, men fullt funktionellt, är en sil eller ett durkslag.

6-8 portioner

6 ägg
3 liter mjölk
5 dl filmjölk
4 msk strösocker

Vispa ihop ägg och filmjölk i en gryta.
Tillsätt mjölken.
Värm försiktigt under omrörning, tills blandningen sjuder och skär sig.
Låt massan sjuda ett par minuter.
Lyft bort från värmen, lägg på lock och låt ostmassan separeras från vasslen - ca 10 minuter.
Ös upp ostmassan i äggostform, varva med strösockret.
Låt stå några timmar, gärna över natten.
Servera med sylt eller bär.

Spara gärna vasslen i frysen och använd vid brödbak.

Lena Lindholm

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se