Nyårspromenad 2010

Reportage

Startsida

Promenad nyårsdagen 2010

raket i Hörneå

Bild 0. Fyrverkerierna i Hörneå var påkostade. Bland annat samlades byborna vid ”mjölkbryggan” och sköt av raketer och satte fyr på UFO-ballonger som blåste runt på natthimlen. Begreppet ”mjölkbryggan” innebär vägkorsningen längst in i byns västra del, även om själva bryggan är förmultnad och riven redan förra årtusendet.

Snöandet fortsatte på nyårsdagen och vinterlandskapet hade tilltalat även Jenny Nyström. En nyårspromenad var svår att motstå när skymningen lade sig över byn.

Nyårspromenad

Bild 1. Att det är vinter ses på denna bild, där Hörneå-webbens redaktör Lena Lindholm pulsar fram på den nyss plogade vägen.

Man kom inte långt utmed byvägen innan man stötte på en intressant detalj som avvek i vinterlandskapet. I snödrivan syntes en mörk skugga röra sig, och ett lock stod på glänt.

Vattenmätning

Bild 2. Ett ovanligt lock i snön, en detalj som närmast kan liknas vid en uppskjutningsramp för långdistansrobotar. Måhända är skribenten miljöskadad från Svenska Marinen (att läsa om på annat håll). Är ryssen på väg tillbaka efter 200 år, kan man undra (även detta kan läsas om på annat håll).

Vattenmätning

Bild 3. I botten av hålet skymtar en man. Håller han på att aptera stridsspetsen?

Efter en stund dök Hörneåbon Sune Lundström upp ur hålet. Avskjutningsrampen visade sig vara BÄVAs egen vattenmätare (cken Vattenförening). Att bäva för långdistansrobotar förbyts till att bäva för vattenläckage. Något sådant behöver vi dock ej bäva för, berättade Sune. Vattenförbrukningen läses av en gång i månaden och då passade nyårsdagen bra. 

Sune Lundstöm

Bild 4. Sune Lundström hivar sig upp ur hålet i marken.

Eva Eriksson och Lena Lindholm

Bild 5. Det är många bybor ute och rör sig på vägarna, här stöter vi på Eva Eriksson med hunden – just glömt namnet.

Kenneth EklundVintergran

Bild 6 och 7. Kenneth Eklund snöröjer häcken, beundransvärd flit med trädgårdsarbetet vintertid. Det är dock tur att man inte behöver snöröja alla träd i skogen. Just denna gran utanför Estrid Bohlin har en ståtlig prakt i vinterskrud.

Bagarstuga

Bild 8. Den gamla bagarstugan vid vägskälet utanför Roland Jonsson är pittoresk.

Gun och Putte

Bild 9. Möte med Gun och Putte Jonsson som gått medurs runt byn, den så kallade Preem-rundan. Ett klokt råd är att ha reflexjacka.

Preem

Bild 10. Preem är som vanligt bemannad. Glassgubben verkar trivas i snön, och har fått sig en julgran.

Gunnar Engström, 2010-01-01

Besökare

Maila till redaktionen och berätta!