Vårtecken

Hem och trädgård

Skog och fritid

Startsida

Vårtecken

Blåsippor

Man märker det nästan direkt efter årsskiftet - att våren är på väg! Luften får en annan färg, den blir liksom blå-vit-lila. Dagarna blir några minuter längre för varje dag.

Det första gryningsljuset, på väg till jobbet, noterades en fredagsmorgon i januari. Klockan var 7:00, det var kolsvart och temperaturen visade -25 grader. Men vid anblick österut över Röbäcks gärden sågs en smal ljusblå rand vid horisonten.

Nu är det ljust klockan 7. Trots kölden är det en och annan talgoxe som tar ton på morgonen. Affärerna har plockat fram årets urval av fröer, såkrukor och såjord. Det blir alltmer påtagligt att; vintern kommer att ta slut. Ljuset och värmen är på väg. Vi längtar efter våren. Varje vårtecken gör kölden lättare att uthärda.

Finns det någon skillnad mellan äkta norrlänningar och inflyttade? Redaktören, som tillhör den senare kategorin, har under åren i Västerbotten – med stort intresse – sökt svar på denna fråga. En olikhet, som vid mina studier, blir alltmer påtaglig är: våra olika inställningar till vinter och vår. I det sydsvenska sinnet ligger en medfödd och obändig längtan efter vår, ljus och värme medan den äkta norrlänningen ger vad som helst för att få behålla snön så länge som möjligt.

Teorin har, under åren, stärkts av många intressanta möten med äkta norrlänningar. Ett tidigt minne härrör från en strålande aprildag i början av min norrländska karriär. Solen sken, smältvattnet skvalade och forsade, man kunde till och med ta av sig jackan i vårvärmen. Som värmetörstande västgöte var jag lyrisk och nästan galen av ”våreufori”. På jobbet var stämningen annorlunda. Modfällda blickar och uppgivna ansiktsuttryck förkunnade att: ”skotersäsongen var slut!”.

Skoteråkandet verkar för övrigt vara något som sitter så djupt rotat i den norrländska folksjälen - att vi utomstående inte ens kan ana vidden och djupet av sportens betydelse. Jag minns en solig högsommardag i Arjeplog, för några år sedan. Maken och jag hade besökt Silvermuséet och nu skulle vi ta en kopp kaffe på ortens konditori. Det fanns inga bord utomhus, det förstår jag – utesäsongen är ju så kort. Vi slog oss alltså ner inomhus. Det anmärkningsvärda med detta besök var inte vårt kaffedrickande – utan det som utspelades vid bordet bredvid. Vid ett stort ovalt bord satt – denna strålande sommardag – en, inte helt oansenlig, andel av ortens manliga invånare samlade. Bland, de sedan länge urdruckna, kaffekopparna låg högar av skoterkataloger och skotertidskrifter. Det intensiva och engagerade samtalet kring bordet handlade om, för mig helt obegripliga, skotertekniska detaljer, planer och strategier. Som västgöte förundrades jag förstås. Var sommaren i Arjeplog bara en transportsträcka mellan den ena skotersäsongen och nästa?

En annan intressant iakttagelse är; våra olika inställningar till påskfirandet. Mina norrländska kollegor bryter nästan ihop om snön smälter före påsk. På påsk skall man nämligen åka skidor, skoter och pimpelfiska. (Som om man inte redan hade haft en oändlig massa månader på sig för att utöva dessa förlustelser!) Själv förknippar jag påsken med vårvärme, de första murklorna, nässelsoppa och vitsippor…

Nåväl, hur mycket jag än längtar så är det ytterligt sällsynt med murklor, nässlor och vitsippor i Västerbotten till påsk. Så även jag åker skidor, grillar korv och pimpelfiskar. Jag har dock läst att man skulle kunna hjälpa våren på traven… Göteborgs-Posten publicerade, den första april för några år sedan, en intressant studie. Där hade man kunnat visa att; man genom att hälla strösocker i rabatterna kunde påskynda blommornas tillväxt- och blomningsprocess. På vetenskapligt kontrollerade fotografier visades tulpaner som blommade rakt upp ur snödrivorna. Jag minns inte om det fungerade med bitsocker också – men prova gärna..

Jag kan ha fel om både det ena och det andra. Troligtvis längtar den äkta norrlänningen lika mycket efter våren som den inflyttade. (Men det där med sockret skall vi kanske ändå prova!)
Skriv gärna och berätta om Ditt förhållande till vintern och våren. Framför allt hoppas jag att Du vill berätta om varje tecken och antydan, du registrerar, på att våren är på väg. Ser eller hör Du något? Dela med Dig till Becken.se! Maila Din bild eller iaktttagelse till Redaktionen!

 

2009-02-24 Lena Lindholm

Besökare