Hörneå bys hemsida www.becken.se
Julreportage 2015
Liksom december i övrigt visade julhelgen prov på olika väder. Här ges en kavalkad från Hörneå by och dess skogar från Julafton till Annandagen 2015. Vi låter bilderna tala, med korta kommentarer. En del väder var grått och kan enkelt lättas upp i färger på digital väg.
Bild 1. Julaftons kväll i Hörneå, med gammaldags ljusstake.
Bild 2. Julaftons kväll i Hörneå på bygatan mot "Fälla".
Bild 3. Julotta 2015 i Rosorna Kyrka, ganska välbesökt.
Bild 4. Ispromenad på Juldagen, stundtals i regn.
Bild 5. Ishalka utgör inget problem med rätt skor.
Bild 6. En för Skribenten tidigare okänd lada avtecknar sig i urskogen, på Änget som det heter på Hörneå-språk. Vägen fram till dörren är igenvuxen, av träd som nog berättar om minst 20 år av vila.
Bild 7. Ladan har bra lås och bra tak och därinne är det mörk. Genom en glugg i väggen kan kameran stoppas in med blixt. Där i mörkret ses en välkänd siluett av märket SAAB. Årsmodellen 1965 fås av registreringsnumret (utsuddat i bilden). Vid bilregistret berättas att Saaben ställdes av 1980-06-01, att sista besiktning var 1981-02-08 men att senast godkända besiktning var 1979-02-14. Med andra ord anas att det var något med bilens kondition som satte stopp. Idag ser den ju riktigt trevlig ut, ett kap för den intresserade och händige.
Bild 8. Mörkret lägger sig över Hörneåskogen, över en 3-fas kraftledning. I fjärran klarnar himlen.
Bild 9. Strömmen hittas i ställverket vid Hörnefors sportstadion.
Bild 10. Uppenbarligen finns det fler Hörneåbor som vågar sig ut denna dag på isen, med rätt skor. På avstånd ses dotter Ragnarsson komma joggande - exemplariskt efter julbordet.
Bild 11. Annandagen var raka motsatsen till Juldagen. Nu var himlen klar och luften kall. Här ses Redaktör Lena Lindholm med den nedåtgående solen i ryggen. Skribent och Redaktör utforskar här en ny drivningsväg väster om Degermyrtjärnen, anlagd av Andreas Nordbrandt, härmed kallad "Andreas väg".
Bild 12. Här hittas slutet på drivningsvägen, ett hygge nordväst om Degermyrtjärnen. Lite svåråtkomligt över sank mark i ett område som man sällan rört sig i. Gamla diken har fått behövlig översyn. Det kan vara här som det gamla båtvraket grävdes upp för något hundratal år sedan då myren utdikades. Arkeologiska rester som höggs upp och värmde kaffepannan, enligt sägnen.
Bild 13. Från hygget i bild 12 når man Degermyrtjärnen från norr. Isen har lagt sig, liksom solen gör mot skogskanten i sydväst. Här i sjöns norra tillflöde har bävern hittat en ny arbetsplats. Fördämningen blir dock inte så hög i myrbäcken, vilket är perfekt för båda parter.
Bild 14. Annandagens promenad avslutas via Granbergsröset. Här på 35 meters höjd över dagens hav begravdes en Hörneåbo för ca 3000 år sedan. Om detta berättar en artikel som skrevs för precis 7 år sedan. Personen hedras här med lite ny uppmärksamhet på Becken-Webben. Det hade vederbörande nog inte trott då det begav sig.
Gunnar Engström, 2015-12-31
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se