Hörneå i ett sporthistoriskt perspektiv
Läsare av denna sida kommer nog bli grymt besvikna. För att läsa om dagens sportbragder hänvisas till en kommande sportsida med yngre medverkande (under planering och med förhoppning). Hörneås historiska sport börjar med skidor, där Rickard Engström pustar ut efter ännu en medalj (se bild 1). Rickard, med flera gamla Hörneåbor, kammade hem många medaljer inom skidsportens gebit. För den teknikintresserade läsaren hänvisas till bild 2 som visar dåtidens skidbindningar, ett virrvarr av remmar.
Bild 1, ca 1910
Bild 2
Hörneås egen fotograf, Algot Engström, var ganska dålig på sport. Man kan tro att han var måttligt intresserad. I hans arkiv finns dock ett och annat. En bild från ca 1942 visar segrartrion från ett skidlopp för damer, och vinnare var Judith Engström, startande som 139. Judith slog bland andra den äldre systern Gerda med startnummer 138. Vem tävlande nr 140 är kvarstår att identifiera. Historien förtäljer inte hur många de tävlande var.
Bild 3, ca 1942
En annan sportgren var cykel, där Hörneås sportfotograf förevigat en rad bilder från ett legendariskt lopp (skribenten vet dessvärre inte vilket). Troligtvis utspelade det sig i Hörnefors med omnejd, på 1940 eller möjligen 50-talet. Läsare hänvisas till bild 4. Man förundras över att cykeln ser så modern ut, på grusväg! Man slås även av att åskådarna inte verkar det minsta intresserade av den stackare som just passerar mållinjen utan någon längre bak i resultatlistan. Kanske spanar man efter den "lokale" förmåga som ännu inte siktats vid horisonten. Fotografen Algot verkar ha varit den enda som inte förstod det viktiga i stunden, möjligen var han mest intresserad av själva cykeln?
Bild 4
När det gäller Hörnefors stora sportgren, FOTBOLL, har Algot tyvärr sparsamt med bilder. Den bästa bilden visas som nr 5, där en dramatiskt målduell ses förevigad. Måhända är någon av pojkarna på bilden Gunnar Nordahl i unga år.
Bild 5
Något som tros vara gamla Gammlia-vallen i Umeå ses dokumenterat på bilderna 6 och 7. Man kan tro att detta var en viktig match eftersom Algot släpat sig dit. Kanske är det fotbollshistoria som utspelar sig på planen, kanske bröderna Nordahl som sopar golvet med fotbolls-Sverige.
Bild 6
Bild 7
Fotbollslegenden Gunnar Nordahl är en man som satt Hörnefors på kartan. Hans många bröder ska ej heller förglömmas. Gunnar ses förevigad med en bronsstaty utanför Hörnefors gamla kommunalhus och läsare hänvisas till Nordahlsmuseet för mer information. Gunnar föddes 1921 och det ska redan här sägas att han inte hörde till barnen i Hörneå by utan hade sin hemvist i Hörnefors. Trots det är det många Hörneåbor, idag äldre, som delade Gunnars intresse för fotboll och spelat tillsammans med honom i unga dar. Skribentens far, Lennart, berättade om sina ungdomsår som målvakt, om än inte på någon seriös spelnivå. Det var det få förunnat av traktens ungdomar att ha bollsinne som Nordahls. Gunnar Nordahl turnerade på äldre dagar som fotbollslegend med att signera böcker. Undertecknad kommer ihåg några tillfällen då min far med glada ord berättade hur han träffat sin ungdomsvän Gunnar vid dessa tillfällen i Mellansverige. Skribenten till denna artikel var ganska oförstående till fotboll som sport. Detsamma kan nog sägas om fotograf Algot Engström. Hade Algot varit lite mer fotbollsintresserad så hade hans arkiv troligen innehållit en unik samling kort. Det ska förtydligas att följande bilder bör tas med reservation.
Bild 8 är fascinerande, ännu en intressant händelse i målgården. Den som verkar ha bäst förutsättningar att avgöra matchen är mannen till höger i bild som torde nicka in bollen i öppet mål medan målvakten har annat i kikaren. Måhända är detta den legendariske Gunnar Nordahl? Hade han en egen boll?
Bild 8
Bild 9
Gunnar blev en förebild för många ungdomar och personifierade Hörnefors, se bild 9. Som professionell spelare i Italien krattade han manegen åt dagens fotbollselit. Gunnar skrev en bok 1954 (bild 10) som läsare av Hörneå web-sida hänvisas till.
Bild 10. Omslagsbild till boken ”Gunnar Nordahl, Guld och Gröna Planer” (Bonniers Folkbibliotek, 1954).
Trots alla framstående Hörneå- och Hörneforsbor som levat och lever idag så torde Gunnar Nordahl tillhöra toppskiktet av kändisar. Bild 11 är inte med sanningen överensstämmande. Bilden visar Hörneå hemvändardagar 1996, och då hade Gunnar Nordahl (ses längst ned till vänster i bilden) lämnat jordelivet året innan. Det är med heder och vördnad som Hörneå web-sida berättar om legenden Gunnar Nordahl.
Bild 11
Vill man läsa mer om Gunnar Nordahl, se denna länk till referat ur tidningen Folket i Bild.
Gunnar Engström (fotbollsimbecill) 2009-01-12
Besökare