Hörneå bys hemsida www.becken.se
Brödrecept
På den här sidan hoppas vi att Du vill dela med Dig av Dina bästa brödrecept.
Från Margareta Bergström kommer två tunnbrödsrecept och ett pizzadegsrecept:
Jultunnbröd
2 liter mjölk
3/4 pkt jäst
2 tsk hjorthornssalt
200 g margarin
1 dl sirap
1 dl strösocker
1,5 påse rågsikt
Tunnbröd
5 liter mjölk
1 påse vetemjöl
1 påse rågsikt
1 påse grahamsmjöl
1 pkt jäst
2 tsk hjorthornssalt
1 msk salt
brödkryddor
degen jäses i 3 timmar
Pizzadeg
9 dl vetemjöl
50 gram jäst
1 tsk salt
3 msk olja
3 dl vatten
Avslutningsvis publicerar vi några recept på tunnbrödets västkustska motsvarighet; skärgårdskakor/hönökakor. Kakorna bakas företrädesvis i vedeldad bakugn. I brist på sådan kan dock grillen i den vanliga elektriska ugnen användas.
Recepten kommer från den västkustska redaktörens mamma i Göteborg; Barbro Lindholm.
Först kommer Amhultsbrödet, (som mamma tycker är för sött och för fett)
4 kg mjöl
½ kg margarin
2 hg jäst
2 liter vatten
¾ kg socker
salt
Sen kommer Bohuskakor. (De mamma brukar baka.) Det blir 10 på denna satsen.
1 liter vatten
1½ hg jäst
2 dl socker
200 g margarin
salt
2 dl rågmjöl
1 påse vetemjöl
och till sist tunna kakor 20 st (De här kakorna tycker redaktören är ytterligt goda.)
1 hg jäst
1 liter mjölk
125 g margarin
2 ägg
1 dl socker
1½ matsked salt
2 kg rågsikt och vetemjöl blandat
När mamma bakar Bohuskakor, brukar hon inte jäsa degen utan baka ut i ämnen, som hon sedan bakar ut i kakor efter hand.
Sen får kakorna jäsa. Glöm inte att nagga innan du bakar. Annars blir brödet blåsigt.
Degen till de tunna kakorna skall jäsa 40 min. innan du bakar ut till kakor. Sen kavlar du och gräddar direkt.
Lycka till med baket!
Rapportering från baket mottages med största intresse.
Besökare