Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Vinter-rally i Hörneåskogen 2022

Reportage

Sportkultur i "Hörneåfors"

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Vinter-rally i Hörneåskogen 2022

En stor händelse i Västerbotten var svenska rallyt som flyttat från tidigare Värmland till snön i norr. En av sträckorna 2022-02-26 hade målgång i Hörneåskogen, med start norr om Långed.

Detta var inte första rallyt i området. Monte Carlo-rallyt passerade skogarna redan 1932. Nu var världseliten på nytt besök.

Becken-Webbens redaktion var självklart på plats, eller rättare sagt, råkade vara på plats i grannbyn Långed. En som kört skoter ut i Hörneåskogen var bybon Rolf Rehnmark som även fotade några bilder nedan.

Redaktören till Rally

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm och Skribenten gick som vanligt ett varv runt broarna till Öre älv. Påpassligt var det svenska rallyt på besök. Här ses en skylt utmed E4 som annonserar SS 10/14 - specialsträckan genom byn Långed.

SS Långed svenska rallyt

Bild 2. En karta över sträckan Långed, förbi byn Ängersjö och med målgång till höger i Hörneskogen. Röd pil markerar var Redaktionen hade sin postering under rallyt - i Långed centrum.

Långed

Bild 3. Byn Långed har nog aldrig haft så många parkerade bilar och besökare tidigare. Till höger ses en av flera parkeringsplatser. Polis och helikoptrar fanns i mängder.

Svenska Rallyt

Bild 4. Det lantliga rallyt exemplifieras av denna bild. I centrum ses en av ledarbilarna komma körande i första heatet mellan plogade snövallar och publik. I förgrunden lite hö, och här på åkrarna brukar kreatur stå och tugga. Idag var djuren på annat håll.

Svenska rallyt Långed

Bild 5. Detta kan vara den svenska föraren Oliver Solberg i en Hyundai I20 N, med engelsk kartläsare Elliott Edmondson, och som just passera Långed centrum.

Svenska Rallyt

Bild 6. En annan bil i samma kurva. Den lilla hunden verkar intresserad.

Svenska rallyt

Bild 7. Fotat från ca 100 m avstånd med mobilkamera. Gäller att hitta en lucka bland träden och hålla kameran still. Att komma närmare kostade 500 kr per person, och där fanns en gräns för intresset. Även ute i skogarna verkade det som att besökare på skoter fick betala för att komma nära. Till vänster i bild står en proffsfotograf som fotade alla bilar som körde i kurvan. Ibland föreföll det som att han hade kameraobjektivet in genom sidorutan på bilen. Som exempel, se fotografen i bild 6!

Rolf Rehnmark

Bild 7. Bybon Rolf Rehnmark hade tagit skotern ut i Hörneåskogen. Där var publiken glesare. Här har Rolf fotat svensken Oliver Solberg.

Rolf Rehnmarks snömoln

Bild 8. Denna bild kom också från Rolf, med ett snömoln. Det var en utmaning att fota i höga hastigheter, lätt att missa ekipaget.

Fika i Långed

Bild 9. Man stöter ihop med bekanta, i mitten i vitt ses bybon Kicki Forsgren - förvisso - numera boende på Hamnskär i Hörnefors.

Rally Travels UK

Bild 10. En "Rally Travels UK", full av engelska rallyfantaster som just kör över bron över Öre älv i Långed. I princip alla i bussen satt med mobilkameran i högsta hugg, att fota det som ses i bild 11.

Öre älv

Bild 11. En alldeles vanlig Öre vinterälv - en vy som syntes spektakulär för engelska rally-fantaster.

Gunnar Engström, 2022-02-27

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se