Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Valborg Hörneå 2016 - Manskör och Storpublik

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Valborg Hörneå 2016 - Manskör och Storpublik

Våren invigdes traditionsenligt i Hörneå Bygdegård 2016-04-30. Förra året var debut då Hörnefors Manskör, som kallar sig "HMK", besökte vårt firande. Detta fick en storslagen repris i år 2016, med mångdubbelt större besökarskara. Det var nästan så att korven tog slut, och detta säger inte lite!

Valborg 2016 Hörneå

Bild 1. Elden börjar ta sig i vårkvällen.

Det var en återkommande bedömning bland våra bybor, att "aldrig har vår by besökts av så många - för så liten eld - men så mycket kör, korv och lotteri". Det låter nästan som ett tal av Churchill, men hör nutiden till i Hörneå.

Bilkaos på byvägarna

Bild 2. Halva byns vägnät blev till en gigantisk parkeringsplats. Manskören kom i buss som höll på att fastna i trafikkaos.

Detta med eld tjänar ett förtydligande. Med start för ungefär 10 år sedan slutade Hörneå ha "riseldar" på åkern nedanför mjölkbryggan. Elden innehöll 50 % byggskrot, båtar, traktordäck, och ett och annat badrum och kakelinredning som brann dåligt. Sedan dess har prydliga stockeldar skapats, som brinner bra, vackert och länge. Dessutom riskerar inte igelkottar att skadas. Historien förtäljer att även Hörnefors har upphört med riseld men utan att ersätta med annat. Brist på Hörneforseld är nog en av förklaringarna till att många Hörneforsbor söker sig till Hörneå.

Hörnefors Manskör 2016

Bild 3. Hörnefors manskör sjunger vårsånger.

En annan förklaring till gårdagens storpublik är Hörnefors Manskör (HMK) som bjöd på stämningsfull sång till vårens hälsning. Många menade att firandet besöktes av ca 400 personer, och nog ännu fler.

Publik Hörneå

Bild 4. Publik till Hörnefors manskör, även en hund, om än den vänder sig bort från kören. Körens dirigent heter Erik Karlsson.

 

Vårtal 2016

Bild 5. Vårtal hölls av Conny Möller, boende i Sörmjöle.

Ytterligare en anledning till stor tillströmning var de fina priserna i årets lotteri. En av de som arbetat med insamling av priser var Maggan Bergström. Hon sålde även 400 lotter. Företagen som sponsrat med priser lästes upp under kvällen för alla besökare, och dessa återges även i nedanstående lista. Hörneå Bygdegårdsförening är stort tacksam för alla fina priser, och för alla som köpt lotter:

- ICA Hörnan
- COOP Hörnefors
- H&H
- Tenton - Hörnefors
- Stinas Hårklipp
- Klippsalongen Hörnefors
- Frendo - Statoil Hörnefors
- Gotthörnan
- Utterströms Järn - Nordmaling
- Toyota Umeå
och även
- Bybor i Hörneå

Tord Fröling

Bild 6. Prisbordet bemannades av bybon Tord Fröling. Här svänger han med armarna för att visa storleken på kommande laxar, eller?

Ännu en förklaring till stor tillströmning var förstås korven. I år gick det åt hela 200 korvar. Korvarna var ännu ett bidrag från våra sponsorer. Barn som gick tipsrundan fick en gratis korvbiljett och kunde hämta ut en sådan i den så kallade "korvkedjan" (ser bilder 7-9).

Korvkedjan 1

Bild 7. Korvkedjan station 1. Här delar Stefan Gunnarsson ut korvbiljetter till barn som gjort tipsrundan. Verksamheten ser lite ljusskygg ut, men är garanterat solid. Vissa vuxna provade tipsrundan för barn inklusive önskan om korv, men tyvärr, reglerna var hårda. Gratis korvbiljett endast till barnen!

Korvkedjan - 2

Bild 8. Korvkedjan station 2. Här står Susanne Ragnarsson, inklusive flera bybor, och administrerar korvbröd och biljetter.

Att koka 200 korv på kort tid kräver resurser, med vedeldning. Baljan till en utmärkt vattenkokare, donerad av Maggan och Sven-Erik Bergström, fick ett nytt skrov svetsat av Skribenten. Denna kokare har använts återkommande vid stora tillställningar i Bygdegården under senare år.

Korvkedjan - 3

Bild 9. Korvkedjans slutstation nr 3. Här ses två färgglada korvgubbar. Robin till höger övervakar även det polisiära att korvarrangemanget gått rätt till.

En tradition vid Valborg i Bygdegården är några UFOs. Vindstilla och klarblå himmel gjorde att dessa bidrog till ett stämningsfullt avslut på kvällen.

UFO-ballonger

Bild 10. Tord Fröling delar ut priser medan Redaktör Lindholm förbereder en "UFO"i bakgrunden.

UFO-ballong

Bild 11. Ännu en UFO, här hanterad av Tord Fröling.

UFO i luften

Bild 12. En UFO fotad högt upp i luften, mot en blå vårhimmel i skymning.

Bakom tangenterna: Gunnar Engström, 2016-05-01 

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se