Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

VK uppmärksammar BP

Hörneå historia

Ingo - kommer till Hörnefors

Hörnefors historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

VK och SVT uppmärksammar BP

Tillägg 2019-03-31
Inte bara VK verkar hämta inspiration från Becken-Webben, att läsa om nedan. I förra veckan dök Simon Berg upp i SVT-programmet Go'kväll.

<<<>>>

Artikeln från 2019-03-12
Västerbottens-Kuriren hämtar inspiration från Becken-Webben, och det är ju trevligt, och inte första gången. Ortens ledande tidning ger ett nära två sidors reportage 2019-03-11 med många bilder om "macken som alltid är stängd". Det är svårt att länka till VK, bland all reklam, men det gäller Simon Bergs museala BP-mack i Åbyn mellan Skellefteå och Piteå. Vad har nu det med Becken-Webben att göra - jo - artikeln "BP - nostalgi utmed E4" som skrevs 2018-01-21. Dessutom har "mackarnas historia" varit på tapeten på Becken-Webben för bara någon vecka sedan.

Det är reportern Inger Ödebrink på VK som i ingressen skriver:

Tänk dig att du är en långväga turist och som av en händelse råkat hamna på riksväg 13/gamla E4 i Åbyn, norr om Skellefteå. Där uppenbarar sig plötsligt en hägring på andra sidan vindrutan. En mack.

Orden synkroniserar med Becken-Webbens artikel 2018. Vi återger bilderna. Vill man läsa mer om Bertil Forsgrens livsverk - BP Hörneå - får man trycka på denna länk.

BP Åbyn

Bild 2. En nedlagd BP-mack utmed en gammal sträckning av E4 genom Åbyn mellan Skellefteå och Piteå. Macken finns vid södra brofästet. Man måste åka av E4 och snirkla in i byn för att hitta dit. En fantastisk upplevelse att komma till, av en slump i vinterstorm 2018. Macken var stängd.

BP Åbyn

Bild 3. BP i Åbyn, kanske ett museum på sommaren?

BP Åbyn

Bild 4. En gammal men stilren pump. Den sista besiktningen gjordes 1976. Bensin kostade 2.99 kr/liter, oklart om det gäller även idag?

BP Åbyn

Bild 5. En servicestation med tillgång på olja.

BP Åbyn

Bild 6. Väl värd ett besök, BP i Åbyn. Stoppet vid BP i Åbyn var en stark upplevelse, inte minst då vädret var dramatiskt i stormande vinter. Tillfället var nästa surrealistisk, som hämtat ur en film.

Ett stort tack till föreståndaren i Åbyn som vårdar anläggningen. Sökning på nätet efter "BP Åbyn" gav följande träff:

Välkomna till min lilla BP mack i Åbyn! Säljes 94, 100 oktan å diesel och snart tvåtakts bränsle. Välkomna på kaffe om föreståndaren är hemma. Simon Bergh (@langberra)

Även ett stort tack till Västerbottens-Kuriren som sökt upp Simon och gjort ett reportage om hans mack. Kulturhistoria, i en tid då fossila bränslen snart gått upp i rök, bildlikt talat!

Att VK hämtar inspiration från Becken-Webben sker tämligen frekvent, tycker skribenten i ett kurrande skratt med tassen för nosen.

Tusse, 2019-03-12

Tusse

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se