Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Vårutflykt till Mjösjöstugan mars 2013

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Vårutflykt till Mjösjöstugan mars 2013

Traditionen är att Becken-borna har grill och samkväm i Mjösjöstugan innan snön försvinner. Tanken är ju att man åker skidor till stugan, men även skotrar nyttjas. I år inträffade utflykten helgen före påsk, 2013-03-23. Becken-Webben visar några bilder från eventet.

Bild 1. Som vanligt, tyvärr, krävs lite städning i stugan för att få den trivsam. Här tittar vi ned i en plastpåse någon hängt på väggen vid spisen. Efter att ha eldat upp en massa papper och skrot så stöter man först på några burkar, varav en är förevigad i bild. Men, där i botten på påsen hittar man även en kvarts Falukorv, ännu djupfryst. Den skulle man ju kunna grilla vid ett senare tillfälle, tänkte nog den som lämnade korven i stugan. Utanför stugan börjar allehanda snusdosor och burkar tina fram, men dessa får vi städa bort i sommar. Budskapet är dock, att den som tar med sig saker till stugan även tar med sig detta hem.

Bild 2. Samkväm med grillning. Totalt var det ett 20-tal besökare som kom förbi, och då räknas även några utomstående skoterturister in.

Bild 3. Byns skotrar är av modernaste snitt. Här ses en Ockelbo och en Yamaha. Naturligtvis finns det åsikter om detta påstående, och frågan om Burkacuppen kom på tal (en tillställning i Lycksele som handlar om veteranskotrar). Kanske ska byn ordna en egen tävling, Becken-cuppen. Det finns ju redan ekipage på starlinjen.

Bild 4. Nu var det inte bara människor i byn som anslöt till festligheterna på Mjösjöberget. En stor skara fåglar var med på firandet, om minnet inte sviker var det fråga om steglitsar . Högre i skyn cirklade en betydligt större fågel, mest troligt en havsörn. Tyvärr platsar inte fotot i National Geographics.

Bild 5. Fördelen med skidor är att man kan söka sig genom trånga snår i tät skog. Här hälsar vi på Becken-Bävern, den som vi stiftat bekantskap med i höstens artiklar på Becken-Webben. Bävern tittade inte ut, men i sin hydda doftar det gott tycker Leif Borchs hund, i bild.

Bild 6. Man passar även på att hälsa på andra djur i naturen, här i form att bikupor. Faktiskt hade vissa av bina nu vaknat. Tecken på detta ses i snön utanför kupan. Förvisso hittas några döda bin i snön, de som flugit ut men inte orkat hela vägen hem i kylan. Men därtill, ses snön brunfläckig. Bina är extremt renliga av sig och håller sig hela vintern för att inte smutsa ned inne i huset. Till våren firas detta med den så kallade ”rensflykten”, vilket vi inte går in i närmare detalj på.  

Gunnar Engström, 2013-04-01

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se