Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Vårt roligaste flygplan i flygklubben!

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Vårt roligaste flygplan i flygklubben!

På 70-talet lyckades Umeå Flygklubb skaffa ett mkt speciellt flygplan som alla gillade att flyga med. Det var en MFI-9 , likadant som CG-Von Rosen använde i kriget i Biafra.

Planet var byggt och godkänt för avancerad flygning. Litet, smidigt och med en "ostkupa" till huv som man satt under. Man fick en otrolig flygupplevelse när man satt under ostkupan.

Planet var högvingat, lite svårfluget och svårlandat jämfört med de högvingade Cessna vi flugit och övat med tidigare. MFI hade en spak som man styrde med , ingen ratt. Om man vevade spaken runt, runt fick man en hisnande resa och planet klarade också en looping, spinn mm. Alla ville flyga det här planet och det var ofta kö för att få hyra det.

Många roliga flygminnen fick man av det planet. Mitt i kallaste vinter råkade en av våra flygmedlemmar, (fö samma kille som flög oss i dimman på navigeringsresan i Sundsvall, när vi närapå fick sätta livet till) ut för en farlig händelse ovanför Brattby. Förmodligen frös bränsleledningen och det blev motorstopp ovanför Vännäsvägen.

Tur som han alltid hade så lyckades han sätta ner planet UNDER kraftledningen över Vännäsvägen, strax bortom Svallet. Han "jagade" en bilist av vägen och lyckades landa helskinnad.

Polis fick stänga av vägen, planet tinas upp och starta på vägen igen.
Samma kille lyckades även flyga vilse runt Bromma och hindra flygtrafiken flera timmar.

Han fick flygförbud 6 mån och fick bara flyga inom synhåll för trafikledaren i Umeå under den tiden :-)

Vildhjärnor kan ofta förorsaka olyckor. Han var fö den ende som kommit hem med stenskottpå flygklubbens flygplan?? Var hade han då landat kan man fråga sig??

2012-01-07 Tord "Biggles" Fröling

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se