Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Våren är här - korven är där - Valborg 2015

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Våren är här - korven är där - Valborg 2015

Vårens invigdes i traditionella former vid vår bygdegård i Hörneå 2015-04-30, med manskör, tal, eld, lotteri, tipsrunda och ufo’s. Det sista kanske inte hör till de ursprungliga traditionerna men blev en avslutande ingrediens på kvällen med häpnadsväckande resultat.

Eld förbereds

Bild 1. Elden förbereds av Jonas Sandström och Redaktör Lena Lindholm tittar på

Skribenten hade uppgift att vara korvgubbe, med vedeldad 100L korvgryta. Men skribenten fick nu istället uppdraget att ta på sig den formella ordningsfrågan att hälsa välkommen och samverka med Hörnefors manskör. Byns egen ordningsman, polisen Robin Ragnarsson tog förtjänstfullt och tacknämligt över korvkokaransvaret.

Korvgubben

Bild 2. Korvkokning i stora mått. Här övervakas kokandet av polis Robin Ragnarsson med son.

Eftersom skribenten inte hade något förberett tal eller agenda utelämnades det hela åt fri improvisation och med avslutande ord att ”våren är här – och – korven är där”, mycket stämningsfullt.

Det var mycket korv, drygt 300 st gick åt under kvällen och för barn under 12 år var korven gratis. Antalet besökare i vår bygdegård var nog drygt 400 och anledningen till detta stod att finna i två faktorer; a) Hörnefors erbjöd inget eget Valborgsfirande i år, och b) Hörnefors manskör förärade vår bygdegård besök med sång och vårtal.

Hörnefors manskör

Bild 3. Hörnefors manskör ställer upp för vårsånger.

Hörneå Bygdegårdsförening var förberedda att välkomna många Hörneforsbor till vår enkla by. Företagare i Hörnefors och även i Nordmaling hade frikostigt ställt upp med sponsring, och inte minst till fina lotteripriser för många tusentals kronor i värde. Hela 300 lotter såldes slut direkt av bybon Margareta Bergström. Hörneå by är ytterst tacksam till våra sponsorer som räknas upp här (i bokstavsordning):

- COOP Hörnefors
- Frendo - Statoil Hörnefors
- Gotthörnan
- H&H
- ICA Hörnan
- Klippsalongen
- Stinas Hårmixeri
- Tenton - Hörnefors
- Utterströms Järn - Nordmaling
och även
- Bybor i Hörneå
(bl.a. konst, litteratur, slöjdhantverk i trä och textil, och lokalproducerad honung)

Bybon Gunnarsson

Bild 4. En känd bybo vid namn Åke gläds åt evenemanget. Så många besökare har nog Bygdegården aldrig haft.

Med samma tacksamhet som till våra sponsorer önskar Hörneå by tacka Hörnefors manskör som förärade oss ett besök. Och dessutom, Hörneå by är ytterst tacksam för att så många Hörneforsbor, Umeåbor och boende i Nordmaling kom för att dela vår invigning av våren. Vi låter bilderna tala i övrigt med lite kommentarer.

Valborg 2015

Bild 5. Elden tänds under det att vårtal hålls av Hörnefors manskör.

Sång för våren

Bild 6. Hör sjungs det för fullt, på trappen till vår Bygdegård.

Barnlotteri

Bild 7. Lotteri för de stora och tipsrunda för de små, med utdelning av priser. Det är bybon Stefan Gunnarsson som håller i detta moment, iklädd den självklara luvan med texten "I Love Hörneå".

Ufo

Bild 8. Redaktör Lena Lindholm tänder på en UFO-ballong.

Ufo

Bild 9. UFO-ballongen är trimmad av skribenten med en extra tändsats som får oanade effekter.

Tord Frölings ufo

Bild 10. Tord Fröling har UFO-ballong i lyxutförande och metallic-lack.

Tord Frölings Ufo

Bild 11. Även Tords ballong är trimmad, visar det sig. De små barnen förundras över händelsen då Tord åker till väders. Farliga saker. Till höger står Redaktör Lindholm bakom ännu en ballong, efter en tidigare landning på andra sidan bäcken.

Åke vid korven

Bild 12. Valborgsevenemanget är till ända, och då kan det finnas en gratis korv, frågar sig Åke som påpassligt flyttat sin stol till den stora grytan.

Bakom tangenterna: Gunnar Engström, 2015-05-01 

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se