Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Ulf Hägglunds bild 3 – skorstenen - 1982

Hörnefors fabrik

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Ulf Hägglunds bild 3 – skorstenen - 1982

A ger B och C, och här får vi en fin bild på en skorsten. Denna fotades 1982 av proffsfotografen Ulf Hägglund som dokumenterade Hörnefors Sulfitfabrik just efter att den lagts ned. Återigen är det Becken-Webbens distanskontributör Erik Idhult som hört av sig. Om hur det kommer sig att Ulf Hägglunds bilder visas, så hänvisar vi den första i raden av artiklar i denna serie.

Hej igen !
Vilken fantastisk information återigen. Man får ta allt i små bitar... Jag kan inte låta bli denna Ulfs bild nr 3 när Erik Norgren passade. Pannhuset med de två skorstenarna på nära håll. Håll med om att det är en härlig bild!

m v h  Erik Idhult, 2014-05-02

Det har avhandlats en massa om ved, för att nu leka med orden, om timmervältor, om kranar, och om hur man övergick till flis för att mata massafabriken i Hörnefors. I projektet ”Flis 74” berättade en annan läsare Erik Norgren att man då även byggde om pannan, och då tillkom en ny och hög skorsten i glasfiberarmerad plast (!). Detta förlopp beskriver bakgrunden till dagens artikel.

Ulf Hägglund - COPYRIGHT

Bild 1. Ulf Hägglunds fotografi från 1982 med murad skorsten och pannhus. I bakgrunden skymtar den nya och högre skorstenen som berättas om.  

Skorstenar är konstnärliga skapelser, som denna i bild, murad högt upp i skyn av oändligt många tegelstenar. En skorsten ger perspektiv på stort och smått, som en kulturell installation av tyngd. Därmed var vi tillbaka vid Kulturbyaåret 2014 och där Ulf Hägglunds bild får utgöra ett bidrag till konsten från Umeås södra utpost.

Gunnar Engström, 2014-05-03

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se