Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Tusse - årets Sommarskugga

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tusse - årets Sommarskugga

Tusse

Becken-Webbens distranskribent Rune Öström från Rosersberg - bördig från Håknäs - skickade ett mail till Redaktionen 2022-08-14:

Hej
Ända sedan i april har jakten på årets Sommarskugga pågått i ”Sommarlov” och i dagens avsnitt kunde programledarna äntligen avslöja att det är artisten Tusse som är årets Sommarskugga.

Nog visste jag att Tusse är en mångsidig katt men det här visste jag inget om!

Hälsningar Rune

 

Katten Tusse är ju känd på nätet, inte minst med rapport från råttsäsongen 2022. Det må förtydligas att Rune nog blandat ihop artisten katten Tusse med artisten Tusse. Den senare Tusse blev således årets "sommarskugga 2022" i SVT-programmet.

Skribenten svarade Rune, att Tusse varit lite krasslig under sommaren 2022, dryga 16 år som han är. Associationer gick till årets "sommarskugga" som Rune frågade om - att Tusse är lite av en skugga mot sina fornstora dagar. Det ska dock sägas att Tusse piggnat på sig efter behandling och restriktioner.

En av orsakerna är att en daglig meny av ca 10 stora råttor/sorkar per dag leder till matsmältningsproblem om man är så gammal som Tusse är. Att dra ned på råttorna är svårt, menar Tusse. Vi visar några bilder på Tusses äventyr under sommarmånaderna.

Tusse 2022

Bild 1. Det första besöket hos veterinären, med blodprov och bandage runt tassen.

Tusse 2022

Bild 2. Tusse var lite mallig över sitt bandage. Det gick att jaga råttor även med denna signalfärg på tassen.

Tusse 2022

Bild 3. Tusses 3:e besök hos Länsveterinären, och vilar tryggt på britsen. Tusse klarar att ta blodprov utan "premedicinering", som det heter på läkarspråk. Tratt på huvudet är något man får vänja sig vid säger Tusse.

Tusse 2022

Bild 3. Dubbla bandage är inte illa, denna gång blå. När tratten är av får man passa på att duscha det man inte kommer åt - med tratten på - hälsar Tusse.

Tusse 2022

Bild 3. Livet med tratt går att leva med, här bland kuddarna i husbilen och Matte Lenas hand.

Nu har tratten tagits bort, och livet för Tusse återgår delvis till det normala. Dock får råttmenyn vänta några veckor till, att ersättas med skorpor och "suppe" (kattsoppa).

Tusse hälsar till alla gamla pensionärskatter att - sånt är livet! Det är ju lite bestyr även för husse och matte, men - sånt är livet - för den som lever med djur. Ett tips är att ha bra djurförsäkring.

Tusse / Gunnar Engström, 2022-08-20

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se