Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Trasmattor och pappersmassa - del 1

Trasmattor och pappersmassa - del 2

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Trasmattor och pappersmassa - del 4

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Trasmattor och pappersmassa - del 7

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Trasmattor och pappersmassa - del 9

Trasmattor och pappersmassa - del 10

<<<>>>

Arbete i historisk tid

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Intresset för trasmattor och hur restprodukter från massaindustrin vävdes in i dessa verkar finnas i bygden. Ursprunget var Curt Carlsson i Norrsundet/Hamrångefjärden norr om Gävle som hörde av sig till Redaktionen med mail.

Läs tidigare artiklar på temat, Trasmattor och pappersmassa - del 1, del 2, del 3 och del 4. Här i del 5 gör vi en kort notis från Becken by, där grannen Ulf känner igen fenomenet hur gammal viraduk från Hörnefors Sulfitfabrik repades upp för vävningen av trasmattor.

Verksamheten var omfattande minns Ulf. Som ung jobbade Ulf under perioder på Fabriken och skötte bland annat vira i papp-maskinen. Därför är berättelsen om trasmattor levande. Temat om trasmattor kanske får en fortsättning på Becken-Webben. Vi summerar kunskapsläget i några bilder från tidigare artiklar.

Rullar av garn

Bild 1. Nystan av "vira-garn", se artikel nr 4.

Bild 2. Ett så kallat viraparti, där pappersmassa ses som ett vitt täcke till vänster i bild. Cellulosafibrer (pappersmassa) läggs på en sakta roterande viraduk. Viraduken roterar tillbaka på valsar medan det vita sedimentet processas vidare till en rulle av papper eller i balar av pappersmassa beroende på vilket produktion som avses.

Pappsalen i Hörnefors

Bild 3. Den gamla papp-maskinen i Hörnefors. Det är denna Ulf minns. Denna maskin finns fortfarande kvar för musealt syfte vid den nedlagda Hörnefors Sulfitfabrik. Kanske återkommer vi till denna i ett framtida besök och artikel på Becken-Webben.

Gunnar Engström, 2020-12-13

Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt med Curt Carlsson; curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se