Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Tord berättar om bilar

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tord Fröling rapporterar

– apropå skrotbilar i Hörneåskogen

Hörneåbon och tillika medlem i Becken-Webbens Redaktion, Tord Fröling, kommenterade de nyliga artiklarna om skrotade bilar som drogs fram ur skogen våren 2011. Däribland sågs en Opel Rekord. Om alla dessa bilar – skriver Tord - det är nog inget Rekord, men många bilar har jag kört slut på.

Tord skriver:

- Jag har ägt mer än 45 gamla hederliga bilar av alla modeller och lyckats bränna ned motorn på de flesta av dessa. Bilarna höll inte måttet och tålde inte min gastunga högerfot. Dagens bilar tål mycket mer stryk än dessa äldre bilar. Jag vet de som haft flera hundra bilar under sin livstid men då har man ofta bara köpt o sålt bilarna. De bilar jag haft har jag ägt och kört, men ibland bara ett kortare tag. Jag ägde t.ex en Austin A30 ca 30 min. På den halvtimmen hann jag volta med den inne på slakteriets bakgård. Sen åkte jag tillbaka på Tegs Café (Umeå) där jag köpt den och sålde den vidare med lite bucklor runtom och nedsatt pris. Jag köpte den för 300 kr och sålde den för 200 kr, således på samma café. Bilen tålde inte kurvor.

Tord fortsätter angående bilden med skrotbilar; en Volvo PV, en Opel Rekord, och en Saab tvåtaktare:

– Intressant, särskilt med tanke på att jag ägt och kört alla dessa bilmodeller. Min Opel Rekord var grön med krämgult tak. Den lät som en symaskin med sin stötstångsmotor Opeln bytte jag till mig mot en svart Mercedes 220 S som drack bensin som en alkoholist med sina dubbla Solexförgasare. En förbrukning på 2,5 L per mil på vintern var ingen omöjlighet.

Tord blir nostalgisk:

-Vilka minnen man har. Min första bil var en Ford Custom 1954 som jag raggade runt med på Ringleden i Nynäshamn. Jag jobbade då på Nynäs Petroleum och bodde inneboende hos Eva Dahlgrens föräldrar när hon kom till världen. Jag minns än i dag hennes vackra röst och sångerska blev hon ju.

Tord övergår i ett nytt mail till ett annat fordon:

-Allt väl men ingen snö. Snöskotern varmkörde jag häromdagen och den startade glatt men saknade snön så den får vila ett tag till.

Läsaren förstår att Tord inte är en alldeles vanlig bilägare. Hörneå är just en sådan by där man inte upphör att förvånas. Historien om Eva Dahlgren är dessutom intressant. Som kuriosum kan undertecknad kontra med att själv ha bott i Nynäshamn, och efter flytt till Eskilstuna ha bott nära granne med Anni-Frid Lyngstad, sedermera ABBA-Frida. Anni-Frid brukade bjuda på saft. Anni-Frids barn, Hans och i viss mån den yngre dottern Lise-Lotte, var kamrater i ungdomens år. Att delge denna information är inte Becken-Webbens syfte, men apropå Tord – och Eva Dahlgren…..

Gunnar Engström, 2011-11-10

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se