Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Tord Frölings tips till älgjakten

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tord Frölings tips till älgjakten

Nu när sensommaren övergår i höst hörs avlägsna skott eka bland skogens träd. Ibland enstaka skott, ibland följder av skott på varandra.  Håller skotten på länge inses att dessa härrör från Hörnefors jaktskyttebanan någon kilometer bort tvärs över skogen. I annat fall torde en älg stå i vägen.

Älgarna skadar skogen, och bilister. Trots detta ägnas, dagar som dessa, empatiska tankar för de ståtliga älgarna. Vi ska här få möte en annan variant av älgjakt, förmedlat av bybon Tord Fröling.

Tord, som är en handlingskraftig man, tar hjälp av Sveriges Radio då han ska berätta sin historia. Den 7 juli, denna sommar år 2011, hade programmet ”Karlavagnen” i P4 temat ”fiskeliv”. Nu syftades inte på ”fiskens” liv utan på den som står i andra ändan av linan. Att fritidsfiske tillhör sommarens begivenheter förstås av alla som ringde programmet. Den fridfulla sommarkvällens lugn övergår i det exalterade ögonblicket då fisken angriper kroken. En tredje dimension uppträder då kroken istället angriper en gammal trädstam under vattenytan. Tord är synnerligen framgångsrik som fiskare, och många av hans fiskar kan beskådas på Becken-Webben.

Storfiskaren Tord ringde självklart till programmet. I Tords fall berättas en mycket ovanlig fiskehistoria, programmets höjdpunkt kan man konstatera. Till programledarens stora förundran berättar Tord hur han fiskat älg, i Öre älv. En riktig ”fiskehistoria”, eller "älghistoria" kan man tycka. Nu är det dock så att Tord har bildbevis på sin storslagna fångst.

Älgfiske

Bild 1: Tord Fröling från Becken By (Hörneå) fångar en älgko.

Tords medverkan i radio hände sig sent i sommarkvällen, då programmet sänds. Om man inte är inbiten lyssnare av ”Karlavagnen” P4 är det lätt att missa. Undertecknad skribent torde ha varit sysselsatt med antingen sly, sten eller blålera, ovetandes om händelserna i omvärlden. En som däremot lyssnade var systern till Becken-Webbens redaktör, Anna-Karin Garpebring bosatt i Torslanda Göteborg. Hon hörde fort av sig, och radioprogrammet gick att ladda ned. Ljudfilen, som nu inte längre finns tillgänglig på Sveriges Radio, finns lyckligtvis i digitalt förvar och är nedklippt till Tords berättelse. I skrivandets stund inväntas dock tillstånd från Sveriges Radio om att få lägga ut denna på nätet. Becken-Webben önskar ej komma i konflikt med Radioöverheten i fråga om copyright.

Karl Gunnar Engström, 2011-09-18

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se