Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Tord Frölings; Skapa din egen ”säkerhetskeps” eller mössa!

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tord Frölings; Skapa din egen ”säkerhetskeps” eller mössa!


Med anledning av att vi i norrland numera har älgjakt i princip året om så är det extra viktigt att bära en säker huvudbonad i framtiden. Vi kan nästan säga att vi har bara tre årstider häruppe: Före älgjakten – under älgjakten och efter älgjakten.

Före jakten bygger man torn, flyttar torn, röjer skjutgator och planerar hur man ska jaga, vad man får och bör skjuta, märker upp marker, gränser osv.

Under jakten skjuter man på det man kommit överens om. Inga tjurar över åtta taggar eller tio som man kommit överens om. Det första som då skjuts är förstås en 18-taggare (10 plus 8). Nästa period skjuter vi bara kalvar. INGA kor. Snart får man rapport om att kalv och ko fällts. Kalv ska ju skjutas först som vi alla vet och skottet fällde nog både kalv och ko i ett svep.

Efter jakten har man sammanträden, träffas för att diskutera hur det gått, räkna och sammanställa, betala in fällavgifter osv. Bråka lite om vad som gick fel och skälla lite på skogsbolagen, tilldelning osv.

Så blir det då också vinterjakt och då får man mer att fundera på och säsongen har nu förlängts så att den går ihop med våren och sommaren då årstid tre vidtager. Flytta torn, bygga nya osv. Cirkeln är sluten och så pågår det nu år efter år .

”Säkerhetskepsen” bidrar ju också till att skydda mot att bli påkörd i mörkret och kan också vara bra att ha när du ska kolla på något i mörker.

För ca 2 år sedan hände en märklig olycka i inlandet. En kvinna med barn i sin bil blev påskjuten när hon kom körande på en allmän väg. Som jägare är det ju inte lätt att se skillnad på en Volvo 245a med ledramp och extraljus på ett skidställ uppe på taket. Den kan ju mkt lätt se ut som en stor 18-taggare i halvmörker , på 250 meters håll? Ledramp och extraljus på ett skidställ kan ju lätt se ut som en härlig älgkrona på långt håll? Bilen (älgen)blev påskjuten någonstans i höjd med älgfilén (volvofilén) och som tur var skadades inga personer i bilen.

Hade hon haft på sig den nyutvecklade ”säkerhetskepsen” så hade ju den olyckan säkert undvikits, ty en älgjägare har ju oftast skarp syn och ser ju tydligt skillnad på en Volvo 245a och en 18-taggare OM man har kepan på sig?? Eller vad tror ni?

Material till kepan/mössan finns att köpa i jaktbutiker (älgbandet) och t.ex på Claes Ohlson som har gott om billiga cykellysen att montera/sy fast på kepa eller mössa.

Lycka till och tänk på säkerheten!!  Ja må vi leva!!  

Mvh Tord F. -----Fd älgjägare.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se