Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Till minne av - Holger Engström

Till minne

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Till minne av - Holger Engström

Sommaren och hösten 2019 är till ända, och 1:a Advent står för dörren. Som vanligt har det varit stiltje på Becken-Webben till sent inpå hösten, så även i år. Redan direkt efter sommar och semester kom intressant material till Redaktionen från läsare av vår nätsida, bland annat från Erik Idhult. Detta ska gradvis betas av som nya artiklar under vinterhalvåret.

Inledningen på Becken-Webbens vintersäsong går dock i sorgens tecken. En av byns söner, Holger Engström gick bort under stilla sömn 2019-11-29. Holger var född 1931-09-07, i det hus där Redaktionen och undertecknad brorson nu bor.

Holger har sedan många år bott i Habo, ett samhälle strax nordväst om Jönköping, och gift med Doris. Holger pratade ofta om hembygden och om att komma på nya besök. Avstånd och arbete har dock varit hinder, inte minst då Holger fortsatt med sitt företagande till för bara några år sedan. Holger var en rolig farbror för skribenten, alltid nya påhitt, skämt och idéer, en bild som nog delas av hans vänner och bekanta i Hörneå och annorstädes..

Holger Engström

Bild 1. Holger Engström på gården i Hörneå tidigt 1940-tal.

Holger

Bild 2. Holger Engström i förgrunden, 12 år. Ett beskuret foto, med släkt och grannar samlad på trappen hemmavid i Hörneå anno 1943, mitt under kriget. Tillfället är då Holgers far Rickard Engström begravdes. Situationer ändrades. Man ser i Holgers blick hur tankar om framtiden tar form. Holger flyttade redan i tonåren till Småland och Västergötland. Fotot togs av Holgers farbror Algot Engström.

Skrömta

Bild 3. Holger Engström, har fått stå modell som SKRÖMTA, på titelsidan "Folktro och seder". Holger hade alltid historier att berätta, inte minst om skrömta och övernaturliga händelser. Det var alltid lika svårt att veta ifall han skämtade eller menade allvar.

Till Minne

Holger Engström
Född 7 september 1931, Död 29 november 2019

 

Dessa ord skrevs av Gunnar Engström, 2019-11-30

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se