Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Tiden på Preem – Time at Preem

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Tiden på Preem – Time at Preem

Nu – tiden är äntligen här med nytt liv i luckan på Preem. Det var med stor sorg och saknad när familjen Forsgren stängde dörrarna för några år sedan. Tankstationen har ju varit igång men inte själva butiken. Mörkret i butiken blir liksom ett mörker i själen – och det låter ju inte roligt. Dessutom har motellverksamheten på övervåningen varit en bra resurs då det kommit många gäster till byn.

Time - Preem Hörnefors

Bild 1. ”Time” så heter den nya affär som öppnat på Preem. Och det var ju på tiden!

”För gammalt” (som vi säger i norr) fanns ordet ”Preem-rundan”. Detta beskrev en promenad runt byn. Vill man läsa om en sådan får man söka sig tillbaka till nyåret 2010. Rundan har fyra delar; 1.5 km byväg utmed en orörd så kallad radby från historisk tid, 1 km gammal riksväg från 1600-talet (Långedsvägen) förbi Olgas, 1.3 km tråkig raksträcka genom skogen och 0.2 km transportsträcka från Bumyrbacken tillbaka till mjölkbryggan, inalles ca 4 km. Mitt på denna runda kunde man mellanlanda på Preem för en kopp kaffe, en glass eller prata beroende på årstid. Nu är denna möjlighet tillbaka.

Kalle på Time

Bild 2. ”Kalle” så heter han som driver den nya affären. Kalle bor i Röbäck (Umeå). Dessutom jobbar Sören här, och han bor i Hörnefors.

Sista månaderna har det lyst på kvällarna på Preem, och det verkade intressant från att tidigare ha varit helt svart. Resultatet blev uppenbart vid dagens lördagspromenad. Som vanligt stövlade man förbi Preem men sedan backa man då det verkade lysa i affären. Och se där, där var det nu öppet i en affär med namnet ”Time”. Det ligger i tiden – med andra ord - en levande landsbygd.   

Gunnar Engström, 2014-03-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se