Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Syster till bröderna Nordahl - Kerstin Forssén frågar

Hörnefors Historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Syster till bröderna Nordahl - Kerstin Forssén frågar

Se svar (2019-12-17) på alla Kerstins frågor nedan, i slutet av artikeln.

Se svar (2019-12-10) på en av Kerstins fråga nedan, i slutet av artikeln.

Becken-Webben fortsätter att beta av inkommande mail och frågor till Redaktionen. Detta sker med lite fördröjning av arbetstekniska skäl och ren tidsbrist. Vi återknyter bekantskapen med Kerstin Forssén, som har presenterat sig i tidigare artiklar och haft inlägg; om SJ-kiosken, om mystiska bron, om Missionshuset nedanför Hörnefors-gården, och inte minst om Korv-John, som var en följetong med olika inlägg.

I ett mail till Redaktionen 26:e oktober, inleder Kerstin med en kort presentation, och ställer sedan två frågor riktad till läsare av vår hemsida:

Hej!

Hej, jag bodde i Örebro på 1970-talet, men är född i Hörnefors. Vi fick då, kanske 1977, besök av Sem Andersson med fru. De hade flyttat till Adolfsberg, en del av Örebro. Frun har jag absolut för mig var syster till Gunnar Nordahl. Finns det någon hörneforsare som kan tala om vad hon hette och vad Sem Andersson hade för yrke? Körde han ut dricka?

De bästa hälsningar Kerstin Forssén

Vem vet något om Gunnar Nordahls syster, och ifall Sem Andersson körde bryggarbil? Hör av er. Under vintersäsongen går det rimligt fort att skriva ihop artiklar på Becken-Webben, till skillnad från sommartid.

Gunnar Engström, 2019-12-05

Tillägg 2019-12-10

Ett svar på Kerstins fråga kom 2019-12-09, via Erik Idhult som förmedlade frågan till vännen Ivar Söderlind:

Erik: På hemsidan becken.se frågas om Gunnar Nordahl hade en syster och vad hon hette. Jag har för mig att det fanns en syster i familjen. Har du hennes namn? / m v h Erik

Ivar: Emil och Nikolina Nordahl fick 10 barn, fyra flickor och sex pojkar Bröderna Bertil, Knut, Gunnar, Gösta, Göran och William. Den senare dog vid nio års ålder. Systrarna Gerd, Agnes, Elvy och Ally. Vi ses / Ivar

Ivar Söderlind är en ny bekantskap på Becken-Webben, med en mail-adress som tycks leda till Örträsk, 100 km i inlandet från Hörnefors. Där finns en livaktig hemsida, och det verkar som att Ivar skriver en del på den sidan.

Nu inser även Skribenten att mer information finns på Becken-Webben - med följande länk:

Ågern nr 48 - Edens Lustgård

Där i bottenplan norra ingången bodde familjen Emil och Nikolina Nordahl. Där växte barnen upp: Bertil, Knut, Gunnar, Göran, Gösta, Elvy, Ally, Agnes, Gerd. Man hade utelämnat William av skäl som återfinns i Ivars svar.

Vi vet inte om/med vilken av döttrarna som Sem Andersson var gift med. Frågan kvarstår även ifall Sem Andersson körde ut dricka, som Kerstin frågar. Med lite tur följer mer information från läsare.

Söker man på namnet Sem Andersson, hittar man en sådan, sittande bredvid Skribentens farfars bror Konrad, se bild 1.

Bild 1. En beskuren del ur ett större foto, som hittas som bild 1 på sidan Historiska bildklubben i Hörneå. Den senare är från Becken-Webbens tidigaste år, 2009. Från vänster ses; Sem Andersson, Konrad Engström och Thyra Engström. Årtal tros vara 1924 och fotograf är Konrads bror Algot Engström. Fotot lär vara taget i Becken by (Hörneå) utanför Hörnefors.

Sem Andersson ser ut att kunna vara drygt 20 år i bild 1 då fotot togs, möjligen 1924. Kanske är det Sem som Kerstin frågar om, eller fanns det fler Sem Andersson i Hörnefors? På fotot fanns ingen ung dam med namnet Nordahl.

Gunnar Engström, 2019-12-10

Tillägg 2019-12-17

Erik Idhult återkom med ytterligare efterforskning kring Kerstins frågor, nu efter att ha förhört sig hos allvetande oraklet Greta Karlsson. Så här skrev Erik i mail till Redaktionen 2019-12-14:

Hej igen!
Frågan måste ju få ett svar. Efter att ha rådfrågat mitt ständiga orakel Greta kan meddelas:

Agnes i systerskaran Nordahl var gift med Sem Andersson med bl a drickesutkörare som sin utkomst. Norrbyns bryggeri stod som arbetsgivare.

Sedermera arbetade Sem bl a i fabrikens vaktstuga.
/ erik

Nu har vi fått svar på alla Kerstins frågor, och dessutom bekräftat att Sem arbetat som "drickesutkörare", eller som man säger på annat håll, "körde bryggarbil".

Detta med Norrbyns bryggeri dök upp tidigare på Becken-Webben, då med fokus på Berghems bryggeri som genererade hela fem artiklar. Då, 2015, blev det inget skrivet om Norrrbyns motsvarighet, i brist på material. Med lite tur finns det bilder och information om detta bryggeri!

Gunnar Engström, 2019-12-17

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se