Solgårdens album

Julen 1953

Bert-Åke Varg uppträder på Solgården

Solgården och 50-talets pensionärer

Midsommarafton på Solgården

Syster Ingeborg fyller 40 år

Prinsessan Sibylla inviger Solgården

Prinsessan Sibylla inviger Solgården - uppföljningen

Gåtan - Sibylla i Hörnefors är löst - Erik Idhult ger alla svaren

Solgården invigs 1951 - pampigt i VK

Julfirande på Solgården 1975 med färgfilm

<<<>>>

Hörnefors historia

Hörneås historia

Startsida

Solgårdens album

För snart ett år sedan besökte undertecknad Solgården i Hörnefors, med uppdrag att visa bilder från Becken-Webben för de boende. Uppdragsgivare var Lars Brännström vid Solgården och indirekt Umeå Kommun som driver gården. Detta var andra gången som Skribenten visat bilder för den äldre generationen i Hörnefors.

Efter förevisningen tog Lars fram ett gammalt fotoalbum att låna ut till undertecknad. Albumet tillhör Solgården och ställdes i ordning strax efter att Solgården invigdes. Gården började sin karriär som ett "ålderdomshem" och blev färdig 1949.

Bilderna i albumet inleds 1952. Efter fem sidor är albumet framme vid 1958, men sedan är det ett hopp ända fram till julen 1975 och med bilder fram till 1977. Antingen glömdes albumet bort mellan åren 1958-75 eller har några sidor hamnat på villovägar.

Solgården

Bild 1. Albumet var påkostat med tryck i guld. Det har tummats genom åren och är i ett sönderfallande tillstånd, men många bilder finns kvar.

Becken-Webben har gjort sig känd för att exponera historia och bilder, och Lars hoppades på att undertecknad kunde göra något intressant av bilderna. Albumet har nu stått i hyllan ett tag, men nu inleds serien med denna nya rubriksida.

Sommaren 1952

Bild 2. Sommaren 1952. Från vänster sitter tre damer: Amanda Solin, Josefina Forsgren och Terese Karlsson. Raden av stående herrar är: Anton Sundberg, Oskar Jonsson, Johan Lindberg, Erik Jonsson, Johan Pramén, Algot Engström. Sittande: Hilda Stecksén, Augusta Karlsson, Selma Hammarstedt, Amanda Lundström, Jonas Jonsson och Lars Abrahamsson.

I bild 2 ses Algot Engström, fotografen som i mångt och mycket bidragit till Becken-Webbens grundstommen. Algot tillbringade sina sista år på Solgården, på 1950-talet. Vem som fotat bilderna till albumet är okänt. Algot dog 1958. Möjligt kan Algot ha varit fotografen, vilket i så fall kan förklara att albumet gör ett uppehåll efter att han dog. I bild 2 ser det nästan ut som att han kommer inspringande från höger och inte är uppställd för foto. Algots Rolleiflex hade självutlösare, på hyllan där den står hemma hos Skribenten.

Gunnar Engström, 2017-03-29

Besökare