Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Slöjdarna hus i Vännäsby

Reportage

Sevärdheter och utflyktsmål

<<<o>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Slöjdarna hus i Vännäsby

Det lackar mot Jul - 2023. Uttrycket "lacka" betyder att julen "sakta närma sig". När det "lackar" behöver man fundera på diverse julklappar, och då kan man köra mot inlandet till Vännäsby. Där ligger det väletablerade "Slöjdarnas Hus". Därtill finns en traktoraffär som Skribenten hade anledning att uppsöka, vilket är en annan historia.

Dagens artikel om Slöjdarna hus har paralleller till ett föregående reportage, då söderut mot "Olofsfors - Mo- Lögdeå - Aspeå". Där berättades om ett slöjdalster i form av en "vril-lampa".

Bild 1. Slöjdarna hus i Vännäsby. I samma hus finns även "Yest Bageri och Café". Båda är återkommande utflyktsmål.

Vännäsby är en by från 1500-talet, enligt Wikipedia. Skribenten har spekulerat ifall byn är äldre än så. Vännäsby låg i anslutning till en fin havsvik för 6000 år sedan. Dessutom är området nedströms älven känt för hällristningar, ungefär 4000 år gamla. Vid slutet av 1800-talet kom stambanan vars station hamnade en bit västerut. Stationssamhället övertog namnet "Vännäs" varvid Vännäsby blev en "by".

Bild 2. Nedanför Slöjdarnas hus rinner Vindelälven som flyter ihop med Umeälven. Här kan man bada i en isvak, mycket inbjudande.

Bild 3. En bagarstuga ligger i anslutning till Yest Bageri.

Det är företrädesvis Redaktör Lena Lindholm som besöker Slöjdarna hus. Skribenten är aningen mindre engagerad, men denna decemberdag 2023 gav besöket mycket inspiration till eget hantverk när tid så medger - i framtiden.

Bild 4. Redaktör Lena Lindholm inhandlar en julklapp - till sig själv - i form av en tovad mössa.

I slöjdarnas hus exponeras många kreativa människor från Västerbotten. Kvalitén är hög och priser rimliga.

Bild 5. Även Skribenten inhandlar en julklapp - till sig själv - en tavla.

Tavlan i bild 5 är rätt stor med panoramakänsla - att stå i vinterskymning och blicka ut över Gardfjället. Detaljer och djup i tavlan är på hög nivå och kunde inte motstås. Konstnären heter Börje Rydenfalk. På nätet berättar Börje att han kommer från en by söder om Tärnaby men har via lite omvägar i arbetslivet flyttat till Vännäs som pensionär.

banner

God Jul

banner 2

Gunnar Engström, 2023-12-18

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se