Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Snöskoter i Hörneå 2024

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Snöskoter i Hörneå 2024

Sportlovsveckan är här! Strålande sol och mängder av snö. Det senare kan man hålla med om, medan solen är lite grå. Sportlovsveckan innebär även risk för skoter, vilket skogsägare oroas för. Detsamma gäller problem för jordbruk, då skoterkörning packar snö på åkrar vilket försenare snösmältning och därmed grödor.

Skribentens åsikt om snöskoter framgår av några artiklar;

Snöskoter i Hörneå 2023
Snöskoter i Hörneå 2021

Mjösjömyren - 2019
Vinterpromenad 190112 - 2019
Mellandagsreportage - 2013
Tords tankar om snöskoter - 2010

Varje år hittas nya spår efter kreativ skoteråkning, med avbrutna toppar på små träd.

snöskoter 2024

Bild 1. Kreativt spårval av två skoterförare i terrängen. Svarta pilar visar två före detta tallplantor, som nu blivit krymplingar i tallhimlen.

snöskoter 2024

Bild 2. En lekpark för skoter. Larven gör ett hopp, ett resultat av Photoshop och en bild som sannolikt är från en säljkatalog. Bilden lär vara nära 70 år och snart ramla ur copyright, men hittades bland massa liknande dito roliga snöbilder på Pinterest som refereras på detta sätt.

Till vänster i bild 2 går en skoterled som tyvärr få skoteråkare hittar. Istället provas en massa andra leder utmed samma åker, nedanför bybon Tord Fröling. Skoteravgaser har lag sig som ett täcker över snön.

I bild 2 ses Larven hoppa. Denna skoter har lite koppling till bygden, om man räknar Örnsköldsvik som närområde, och under en mellanperiod då uppfinnare Lennart Nilsson i trakten av Åre avvecklade och sålde företaget till Anundsjö Mekaniska utanför Örnsköldsvik. Detta var vid slutet av 1980-talet då Anundsjö Mekaniska tog över reservdelsförsäljning. Så var det fram till 2009 då lagret såldes vidare till Östersund, med två entusiaster som håller Larven igång än idag.

snöskoter 2024

Bild 3. Orörda snötäcken är ovanligt i dessa dagar.

Skoterförbud

Bild 4. Skribenten är inte glad att se skoterspår över skogsplanteringar. En skylt är snarast kontraproduktiv. Bilden är från 2023.

snöskoter 2024

Bild 5. Katten Tussilagor tycker inte heller om skoters?

Snöskoter är bra som nyttomaskin. Andra måste hålla sig till uppmärkta leder.

 

Gunnar Engström, 2024-03-04

 

Maila gärna till redaktionen, med bilder eller berättelse!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se