Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skidspår 2010

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skidspår 2010

Julsnön har blivit januarisnö, midvintermörkret har börjat lätta och den arktiska kölden har släppt greppet – åtminstone för den här gången. Solen har skinit i flera dagar. Vi har, i alla fall, sett strålarna som försökt leta sig upp bland trädtopparna. Det finns en antydan till vår i luften. Jag har sett att ljuset, på eftermiddagarna, blir lite rosa-lila. Det är inte alls så där gråbrunt som det är på hösten. Vi är otvivelaktigt på väg mot ljusare tider. 

Dessa vackra, julledighetens sista, dagar passade utmärkt för att starta skidsäsongen i Hörneå. Lite motigt är det ju – att komma igång. Man skall ut på vinden och leta fram skidattiraljerna och man skall leta fram lämplig skidutstyrsel från garderoben. Den verklige entusiasten måste sedan ägna otaliga timmar åt allehanda vallningsritualer. Dessa ritualer har jag, sedan flera år, rationaliserat bort. Jag tar fram mina vallningsfria turskidor (vilket kan rekommenderas till alla som inte har onödigt bråttom). Sen är det bara att ge sig ut – och spåra.

Skidspar 2010

Jag gjorde ett spår igår. Det är inte så långt, men man kan ju åka två varv! Det var inte alldeles lätt att spåra i all denna djupa lössnö. Jag tänkte mig dock att det kunde vara en klok investering i framtida förlustelser och hälsa. (Dessutom försökte jag pigga upp mig med tanken på att: ingen annan människa har sett den här skogen i just den här vinterkreationen!)

Skidspår

Spåret börjar här, vid det engströmska residenset, och går längs ”Granvägen” upp mot ”Gran”. Där svänger spåret vänster och följer ”Stefan Backlunds väg” upp mot den lilla stugan vid älgpasset. Vid stugan svänger spåret vänster igen och fortsätter till korsningen vid ”Gustaf Jonssons lada”. (Jag har aldrig sett den där ladan, den revs tydligen många år innan jag flyttade hit.) Vid korsningen kan man antingen svänga vänster tillbaka mot byn, eller välja stickspåret till höger som leder till Mjösjöstugan. Det senare ”plöjde” jag och Gunnar upp idag vid en av våra ”redaktionella utflykter”.

Mjösjömyren

Gunnar Engström "flyger fram" över Mjösjömyren.

Mjösjöstugan

Vid Mjösjöstugan var Johnny Svensson och Ann-Sophie Hägglund från Hörnefors skoterklubb i färd med en grill-lunch.

Vindsnurror i Hörnefors

Från utsiktstornet vid Mjösjöstugan kan vindkraftverken i Hörnefors beskådas.

Nu har vi åkt spåret ett par varv. Det känns riktigt bra och lättsamt. Jag tror att det även kan fungera kvällstid med pannlampa.

Lena Lindholm

Redaktören på reportageresa

Ta gärna en tur i detta lilla spår i Hörneåskogen. Förhoppningsvis är det fritt från avgasångor och skoterbuller. Älgarna brukar ju gärna begagna skidspåren men det bör vi kanske tillåta. (Förutom älgspår kan spår av tex rådjur, hare och, troligtvis, lodjur beskådas.)

Tipsa gärna redaktionen om andra skidspår i byns närhet!

 

Hörneå 2010-01-10

Lena Lindholm

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se