Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

SemesterRasten - besök Jularbo’s Museum

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

SemesterRasten - besök Jularbo’s Museum

Skribenten städar i sitt dåliga samvete över artiklar som inte hunnit bli skrivna. Bland mailen dök en Nyårs-hälsning upp från Rasten, och då minns man Håkan Pettersson. Håkan driver ett dragspelsmuseum utanför Uppsala, med temat Kalle Jularbo. Byn bär namnet Rasten, i Morkarla socken, inte långt från Alunda, och inte långt från vare sig Uppsala eller Östhammar heller. Så här skrev Håkan 2012-12-29.

Hej!

Tack för den fina reklamen ni givit mig och mitt Jularbo Museum!

Östhammars kommun har en hemsida där mitt museum finns med flera fina bilder från stora samlingssalen m.m.

Varmt välkomna att gästa museet vid tillfälle, jag hade en fullsatt konsert nyligen med Gunnar Persson och Britt- Marie Jonsson, dragspel och komp av Åke Blom bas och Lasse Forslund gitarr. En magisk Jularbo kväll! 

Allt gott till er
Jag önskar er GOTT NYTT ÅR!

Bästa hälsningar
Håkan Pettersson

Den reklam som Håkan berättar om är några artiklar på Becken-Webben som publicerades under år 2012. Historien handlar om ett gammalt dragspel i ett reklamblad för stenkakor, ca 1920. Historien är för komplicerad för att sammanfattas på nytt, utan man får läsa tidigare text. En gemensam nämnare är dock Beckens dåtida fotograf Algot Engström och dragspel.

Bild 1. En för högsommaren 2013 lämplig bild att returnera till Håkan Petterssons Nyårshälsning – med Algot Engström framför julgranen och i förgrunden hans dragspel. Att döma av kavajen lär foto vara från tiden av första världskriget.

Håkan nämner Östhammars kommun som på sin hemsida uppmärksammat Jularbomuseet. Där finns även en karta för de som önskar hjälp att hitta till Rasten under sin bilutflykt i Sommar-Sverige.

Pinsamt konstateras att det tagit undertecknad mer än ett halvår att förmedla Håkans hälsning! Men - på något sätt blir det mer effektfullt att ge en Nyårshälsning mitt i sommar och semester än vid nyår. Och – Becken-Webben har även mottot - bättre sent än aldrig. Många hemsidor för både små och stora byar kämpar ofta med det senare. Bristvaran är tid.

Läsare av Becken-Webben rekommenderas en rast under semesterresan, och besöka Jularbomuseet i Rasten. För läsare i närområde kan avståndet kännas lite långt, ca 500 km, men vad gör man inte för kultur i glesbygd!

Gunnar Enström, 2013-07-16

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se