Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Se upp för Tussilago Ethibond!

Husdjur

Hem och trädgård

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Se upp för Tussilago Ethibond!
veckans (p)älskling i ICA-Kuriren

En av internets viktigaste funktioner är som forum för gulliga katter.... brukar det heta!

Tussilago Ethibond

Bild 1. Tussilago som hårboll.

Ja, det har hänt igen - en katt från Hörneå går åter till historien som veckans husdjur i ICA-Kuriren - veckans (p)älskling. Förra gången var det Redaktionskatten Tusse våren 2020 som stod på pallen.

Tussilago Ethibond

Bild 2. Tussilago rusar fram till målfållan, med vind i svans och morrhår.

Redaktör Lena Lindholm prenumererar på tidningen ifråga, men här på landet händer det sig att den inte dyker upp riktigt då den förväntas. Så skedde även denna vecka. Istället var det faster Doris i Habo som skickade ett sms med gratulationer, från en landsända där tidningen torde ha större precision i lådan.

Tussilago Ethibond

Bild 3. Tussilago inväntar den långsamma husse och hans snöbollar. Att det ska ta sån' tid!

ICA-kuriren brukar visa en bild på ett husdjur som läsare skickar in. I detta fall visade tidningen hela tre bilder, med rubriken "Se upp för Tussilago Ethibond"! Rubriken anspelar på bilderna där Tussilago visar upp sina sportkonster som målvakt att ta emot snöbollar som husse kastar. Ett vinternöje för Tussilago, och husse.

Tussilago Ethibond

Bild 4. Tussilago tar bollen upp i krysset! Tussilago leder med 1-0 mot husse.

Tussilago Ethibond presenterades som Redaktionskatt för ett drygt år sedan, en uppgift han fick ta över efter Tusse. Namnet Tussilago är ju begripligt - med andra ord blomman "Hästhov" - som borde heta "Katt-tass" istället. Men, vad står "Ethibond" för? Det låter som en katt-agent med rätt att döda råttor! Istället är det ett produktnamn för en kirurgisk sutur/tråd, vilket vi inte utvecklar mer för att slippa reklam.

Tussilago Ethibond

Bild 5. Tussilago tar även denna boll, som nu leder med 2-0!

Traditionen att ha sutur-namn delar Tussilago med katten Catgut, som bodde på gården fram till år 2001, då han inträdde i katthimlen. Catgut hade drag av norsk skogkatt, även Tusse och Tussilago har sådana drag, även om Tussilago mest liknar en sibirisk katt. Exakt vad mamma katt haft för sig går inte att utreda.

Tussilago Ethibond

Bild 6. En stilstudie i koncentration, 3-0 till Tussilago.

För läsare med kirurgisk bakgrund känns catgut igen som en gammal tråd. Katten Tusse hette egentligen Prolene i efternamn - enligt Skribenten - men Redaktör Lindholm missade detta namn i kattregistrering och försäkring. Inte heller namnet Prolene utvecklas mer för att undvika reklam.

Tussilago Ethibond

Bild 7. Här får husse in ett riktigt stjärnskott på Tussilago. Bollen ses vid röd pil. Trots detta mål vinner Tussilago med 3-1 i denna match.

Matcherna brukar pågå längre än det som beskrivs i bilderna 4-7. Efter ett 10-tal snöbollar brukar dock Tussilago bli lite trött i tassen och hoppen når inte samma höjd. Som bilderna visar är många hopp tämligen höga. Kanske kunde Tussilago även tävla i höjdhopp?

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 7. Tusse i katthimlen gratulerar Tussilago Ethibond. Bra spänst i tassen, tycker Tusse.

I texten som Redaktör Lena Lindholm skickade till ICA-Kuriren sägs att Tussilago är "en ypperligt pigg och glad liten kisse. Hon bor med oss i Hörneå i Västerbotten"

Denna artikel avslutas likt den från 2020 om Tusse - "Ja, det är ett privilegium att få leva, umgås och kommunicera med djur i ett ömsesidigt utbyte och på varandras villkor".

Gunnar Engström, 2024-03-16

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se