Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Sökande efter "Höken"

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Sökande efter "Höken"

Denna kryptiska rubrik har sitt ursprung i ett mail som Redaktionen fick 2009. Carl Carlin är en släktforskare som via sin fru vid namn Hök söker sina rötter i krokarna av Becken. Närmare bestämt söker vi den lönnkrog som Olof Nilsson Hana Hök bedrev. Olof Nilsson Hana Hök var född 1842 i Nordmaling men hade sin hemvist i soldatrote nr 1 i Västerbotten, förlagt till just Hörneå. Han dömdes för olaga utskänkning 1873 i vad som anges som "Höks Lanthandel". Detta annonserades på Becken-Webbens anslagstavla sommaren 2009.

Skribenten håller för stunden på med en artikelserie om Hem-i-Hörneå, och här öppnas ny information i fallet Hök, vilket kommer sammanfattas i en kommande artikel. Under arbetets gång sökte skribenten information på nätet och då dök Uno Höök upp, som ordförande i Hörnefors Fotoförening. Skribenten ringde Uno, men dessvärre kände han inte till något om Olof Nilsson Hana Höks lönnkrog. Däremot genererade samtalet andra intressanta kopplingar. Om Uno kan sägas att han blev vald till månadens fotograf juni 2009 för Norra Norrlands Fotodistrikt - Riksförbundet Svensk Fotografi. Becken-Webben vill gratulera Uno till denna fina utmärkelse.

Kort därpå skickade Uno ett mail till redaktionen. Han hade läst sidor på Becken-Webben och inser att han, eller snarare hans fru Birgitta, är involverad i de historiska händelser som beskrivs. Det visar sig att Birgittas mamma återfinns bland Algot Engströms glasplåtar (bild 3 på sidan om "Dåliga" glasplåtar i Algots arkiv publicerat 2009-12-31). Birgittas mamma hette Anna och ses i bild på denna sida. För några dagar skickades ett mail från Stig Lundgren i samma ärende och som gav klarhet i personerna på bild. Stig Lundgren och Birgitta Höök är således kusiner, visar det sig. Uno bifogade ett fotografi som återges nedan.

Bild 1. Uno Höök skriver att Stig Lundgren och hans bröder Kurt och Åke med respektive bjudit in till en mycket trevlig kusinträff på hemgården på Vadet, den 15 aug 2009. Från vänster: Kurt Lundgren, Margareta Lundgren, Åke Lundgren, Birgitta Höök, Rolf Bergström, Karl-Erik Bergström, Sven Bergström, Ingegerd Westergren, Gunborg Wikner, Stig Lundgren och Eva Andersson. Saknas gör Sture Bergström och Uno Höök.

Gunborg Wikner (född Bergström) återfinns som person nr 3 från höger. Gunborg hörde av sig till Redaktionen med bilder och information våren 2009. Hon gjorde det möjligt att reda ut frågan om Signe Lundgren som dog i Spanska sjukan och försvann som fästmö till skribentens farfars bror Konrad Engströms år 1919, en detalj i sammanhanget.    

Becken-Webben är ytterst tacksam för information av detta slag. Anonyma ansikten från 100 år tillbaka får ny identitet på detta sätt. Frågan om Höks (eller Hööks) lönnkrog ska efterforskars vidare på Becken-Webben.

Gunnar Engström, 2010-01-10

Maila till redaktionen och berätta!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se