Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Runes Chrysler Windsor -48 med Spitfire

Kultur och sport i Hörneåfors

Hörneforsbor berättar

 

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Runes Chrysler Windsor -48 med Spitfire

Rune Öström, Becken-Webbens mångåriga distansskribent från Rosersberg (nära Arlanda), uppvuxen i Håknäs (nära Hörneå), hörde av sig med ett mail 2021-06-21 angående en nylig artikel "Chrysler Windsor -56 i Hörneå". Även Rune har bekantskap med en sådan bil, en Windsor från 1948. Så här skrev Rune:

Hej,
Trevligt att se en Chrysler på Beckensidan och Spitfiremotorn väckte kära minnen av min Chrysler Windsor 1948 som jag sålde för två år sedan. Vill komplettera infon med att de sidventilade, raka 6 och 8-cylindriga motorerna redan 1941 fick Spitfirenamnet. Chrysler hade tidigt snappat upp succén med Spitfire i UK och när V8:orna kom ärvde dom namnet.

Spitfire motor

Bild 1. Runes motor till sin Chrysler Windsor 1948. En rak sexa sidventilare, med namnet Spitfire.

Bilens tidiga historia var att den köptes av chefen för borgarbrandkåren i en småstad i mellanvästern i USA. Borgarbrandkårens brandsoldater var ju på sina jobb och när larmet ringdes ut så rusade alla iväg till brandstationen för utryckning. Chefen skulle däremot åka direkt till branden / olyckan för att börja planera hur man skulle agera. Naturligtvis gick det undan och det blev nödvändigt att montera signalhorn (se bild 2) av största möjlig kaliber på Chryslern för att få fritt fram på vägen.

Hornen var faktiskt äkta tromboner som var durstämda, en lite eldriven kompressor och en lufttank på ca 5 liter monterades under motorhuven. Lustigt nog upptäckte jag efter några år att tanken var pilotens syrgasförråd i det berömda Mustangjaktplanet.

Jag brukade som hobby köra brudpar och det blev en stor överraskning för bröllopsgästerna när jag tutade vid avfärd från kyrkan, ingen visste att hornen fungerade och decibelstyrkan var enorm så en del blev rädda.

Bästa hälsningar, Rune

 

Chrysler Windsor 1948

Bild 2. Runes Chrysler Windsor 1948, men två tromboner utmed motorhuven (läs i texten).

Rune inte bara samlar bilar, utan kör även långt med dem. Avståndet mellan Rosersberg och Hörneå är 58 mil enkel väg. Nedan är en kavalkad av några bilresor som Rune gjort.

Toyota Corona - 1967

Opel Olympia Rekord - 1958

Volvo 144 - 1967

Stort tack till Rune för denna information inom området "bilkultur".

Gunnar Engström, 2021-07-05

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se