Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune på besök med 144:an

Gammalt skrot

Kultur och sport i Hörneåfors

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune på besök med 144:an

Rune Öströms traditionsenliga veteranbilsbesök på Redaktionen inträffade 2015-07-15. Rune är känd som ”distransskribenten” och numer även som ”redaktionell mullvad” från Rosersberg, med förflutet i Håknäs, och med sommarjobb vid Hörnefors Sulfitfabrik på 1950-talet. Rosersberg ligger nära Arlanda, och resan till och från Hörneå är ansenliga 120 mil tur och retur. Rune lär ha adderat ytterligare mil på bilen då han även åkt runt och hälsat på bekanta utmed resan. Rune berättade även att han även fick en bra pratstund med storfiskaren, även känd som Tord Fröling boende i Becken By.

Årets bil var en Volvo 144 från 1967. Rune är bilens andre ägare. Motorn är bytt till en helt ny, vilket var billigare än att renovera den gamla berättade Rune. Bilen är i ”mint condition”, ett modernt uttryck i betydelsen ”fin”. Rune berättar att han vid ett tillfälle kört hela 140 km/tim på resan, passande för en 144:a. Uppgiften är inte bekräftad och föranleder därmed inte fartböter. På Transportstyrelsen får man mer information;  

1) om att Volvon togs i trafik 1967-06-07
2) vid besiktning sommaren 2014 var mätarställningen 264590 km
3) bilen är utrustad med manuell växellåda
4) tjänstevikten är 1270 kg
5) motoreffekt är låga 55 kW (75 hkr)
6) längden är 4.75 m
7) den förhatliga ”vägtrafikregisteravgiften” är som brukligt 60 kr

 

Rune med Volvo 144

Bild 1. Rune Öström med sin fina Volvo 144.

Rune hade innan besöket i Västerbotten hört av sig att han väntades till Redaktionen under vecka 29. Detta var samtidigt som Redaktionens egen semestertripp och släktresa till Uppland och Stockholm. Det hela slutade med att Rune hann besöka Redaktionen 30 minuter innan Redaktionen reste söderut. Således färdades Rune och Redaktionen (skribent och Redaktör Lena Lindholm) i motsatt riktning utmed E4:an, både 2015-07-15 och vid återresa 2015-07-19. Inte nog med det. Under besöket i Uppland färdades Redaktionen genom Runes eget Rosersberg utmed ”gamla Stockholmsvägen” från Uppsala, men då var ju Rune kvar i Västerbotten. Ett sammanträffande som nog bara fascinerar de som berörs och föga intresserar övriga läsare. Nog om det.

Rune med 144:an

Bild 2. Volvon är mycket elegant. För 20 år sedan hade man en helt annan uppfattning om denna bildesign.

Rune överlämnade lite mer information och tidningsurklipp han hittat, bland annat om biodling. Vi återkommer till det senare, och Rune lär även han återvända eftersom han har behov att motionera sina olika veteranbilar.

Gunnar Engström, 2015-07-20

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se