Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune Öström om Biman och Husvagnsbjörnen

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström om Biman och Husvagnsbjörnen

Temat om björn och bin verkar inte ta slut, vare sig på Becken-Webben eller i övrig media. En ström av dåliga nyheter hörs om Björn-Urban våren och sommaren 2015. Uttrycket "Björn-Urban" ger sig naturligt om man läst tidigare artiklar på Becken-Webben, medan nytillkomna läsare nog tror att Björn-Urban är en bybo i Hörneå. Förvisso är Björn-Urban ett inte helt otänkbart dubbelnamn. Dubbelnamn är/var inte ovanliga i Norrland, och används mer här än söderut där man snarare väljer ett av sina döpta förnamn. Men, någon Björn-Urban har man ju aldrig hört talas om.

Nej, Björn-Urban är en björn, som finns här tack vare de urbanas omsorg om vår landsbygd som de själv inte är en del av. Läsare får ursäkta den negativa klang som skribenten ger uttryck för, ifråga om björnens närvaro. Detta har sin orsak i Björn-Urbans angrepp och på samhällets dövöra. Orden på Becken-Webben tycks ge många ringar på vattnet. Redaktionens distansskribent Rune Öström mailade en ny serie av PDF-artiklar han hittat på temat.

Ett av dessa mail var Expressens reportage om björnen som öppnade en husvagn som vilken konservburk som helst. Det kunde ha varit en husvagnsturist från storstaden som passerade Ånge samtidigt som Björn-Urban blev hungrig. Men i vagnen fanns istället bin - en gammal husvagn hade gjorts om till en så kallad ”bipaviljong” på hjul - mycket fyndigt men inte så vackert. Björn-Urban önskade sig lite dessert, och öppnade burken. Den intressanta bilden på björnen vid husvagnen är behäftad med copyright, vi länkar istället till Expressens nätsida (så länge artikeln/länken nu ligger kvar där).  

Biodlaren själv och ägaren till husvagns-bi-ekipaget framträdde i Radio Västernorrland häromdagen. Han berättade om en lång serie av händelser, hur han upprepat blivit attackerad av björnen och hur han blivit allt mer rädd för den. I Expressen uttalade sig istället experten Roger Wiklund, länsansvarig för jakt och vilt i Västernorrland, och menar att ”han inte tror att björnarna är farliga”. Han bedyrar samtidigt att det är säkert att befinna sig bakom staketet. Man känner sig genast lugnare.

Husvagnsbjörnen är bara en i raden av reportage om Björn-Urbans framfart. Om det inte handlare om desperata biodlare vars verksamhet förstörs, så är det djurägande bönder eller samer som drabbas. En annan villfarelse hos vissa journalister och förståsigpåaren är tron att Björn-Urban kommer ge ökad turism i Norrland. Sanningen är snarare den motsatta. Inte ovanligt stöter man på frågan från urbana besökare ifall det är farligt att öppna bildörren på en parkering utmed E4, ifall en älg skulle komma på idén att hoppa in. Än mindre lär turisten önska en björn bakom ratten. I en kategori för sig är björnarna på Skansen, där behöver den urbane bara oroa sig för att tappa ned glassen innanför björnhägnet.

Bisvärm 2015

Bild 1. Bee Hörneå - en liten svärm som turistar i en gran sommaren 2015

Rune Öström skickade även en artikel om ”BEE-ARN”, ett uttryck som skribenten myntat för bikupor på Arlanda flygplats. Rune har spårat dem till företaget Biman, en aktör som ”ställer ut kupor” hos företag och hos bönder för pollinering. Biman håller till i Järfälla. Det snarlika företaget ”Bee Urban” håller till på Haga norr om Stockholm. Bee Urban verkar koncentrera sig på innerstaden och det "urbana". Det senare företaget använder ord i sin marknadsföring som vänder ut och in på naturens grundvalar - om hur mycket bättre storstaden är för de små insekterna än den omgivande landsbygden. Dylika ord är mycket fördummande, snarast ett uttryck för urban verklighetsflykt och samhällets förfall. I det avseendet går tilliten snarare till Biman som använder mer verklighetsnära ord i sin presentation av sig själv.

En återkommande fråga är ifall björnen återkommit till Becken by. Nej, den har inte givit sig tillkänna igen. Däremot hörs information från annat håll om hur en eller flera björnar rört sig i området av södra Västerbottens kustland. Ett annat reportage på Radio Västernorrland var från Husum. Där hade en biodlare blivit trakasserad av orädda björnar mitt i samhället och utmed vägarna. Kanske kommer Nallarna från byn Björna några mil inåt landet från Husum.  

Denna och liknande artiklar på Becken-Webben ska inte tolkas som att skribenten önskar utrota björnen. Nej, björn ska vi ha. Men, Norrland ska inte bli ett nytt Skansen-Norr där den urbane besökaren tryggt kan ratta runt i sin miljöförstörande SUV på safari. På så vis är det mycket bättre för miljön att björnen flyttas till storstadens gator. Då behöver inte den urbane vare sig ödsla sin dyrbara tid eller miljöförstörande bensin på att åka hit. Och - likt Bee Urbans konstaterande - Björn-Urban mår så mycket bättre i storstaden än på landsbygden och slipper där naturens gifter.

Gunnar Engström, 2015-07-08

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se