Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune Öström minns kraftverket i Långed

Läsarnas bidrag till Hörneå Hemsida

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström minns kraftverket i Långed

För ungefär ett år sedan började artiklar skrivits på Becken-Webben om grannbyarna Öre, Håknäs och Långed. Inte minst har dessa artiklar handlat om promenadslingor och vacker natur. En som uppskattat dessa artiklar är Becken-Webbens distansskribent, Rune Öström. Han är född och uppvuxen i Håknäs, men bor sedan många år i Rosersberg. Vill man läsa om Runes eskapader, kan man börja med den om sommarjobbet på Hörnefors Sulfitfabrik.

Rune hörde nu av sig i en serie mail sista veckorna. I dessa kommenterar Rune diverse artiklar som dykt upp på Becken-Webben. Rune skrev så här:

Jag har njutit av alla inlägg på Beckensidan senaste tiden, speciellt de som handlade om mina gamla hemtrakter. Vandringen Ö-H-L (Öre-Håknäs-Långed, skribentens förtydligande) var ju som att komma till ungdomstiden igen.

Hängbron till Håknäsbacken var min skolväg i 6 år. Fick på äldre dagar veta att min farfar var bas för armering och gjutning av fundamenten, forsen under bron var ett av Norrlands bästa fångstställe av nätting (nejonöga).

Undrar om ni märkte lämningarna av kraftverket vid Långedsbron som även försörjde Håknäsbyn med likström. Pappa berättade om sensationen när farfar skruvade i en lampa över köksbordet på julafton 1918, lampskenets intensitet varierade kraftigt beroende på hur mycket vatten som flödade i älven, på vårarna blev det ofta blockering av isflak och då slocknade byarna.

Kraftverket i Långed

Bild 1. Bilden visar kraftverkets och ladugårdarnas läge. Vinden var västlig.

En storbrand som ”tog” 3 ladugårdar på andra sidan älven ägde rum någon gång i slutet på 40-talet (el början 50-talet) och det påstods att blixten hade slagit ner i kraftverket varefter den följde elledningarna därifrån till ladugårdarna. Vet inte om detta var verkliga orsaken men omöjligt är det ju inte.

Korvsjön i Långed

Bild 2. Runes skiss av "Gammån". En klassisk "korvsjö" från Öre-älvens gamla fåra.

Har du hört talas om ”gammån” i Långed ? Det är en gammal älvfåra som på ”min” tid var full av fisk och där skulle Tord ha trivts. Jag antar att sjön minskat i area med åren, undrar om dess vatten fortfarande har kontakt med älven?

Rune kommenterar bensinstationer, angående diverse artiklar på Becken-Webben (om Ingo, om BP och om Gulf). Runes far hade en taxi-rörelse.

Även BP har jag minnen av eftersom min pappa fick en BP pump ca 1947, den var handvevad och i färgerna vitt blått och svart som var BPs färger före 2:a världskriget. BP ville väl inte kosta på en liten åkare i en by något modernare.

Tord o Aneth i Öre

Bild 3. Rune nämner Tord i sin text. Jo visst, alldeles nyligen skickade Tord denna bild till Redaktionen med fru Aneth vid grillplatsen i Öre!

Gunnar Engström, 2019-03-29

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se