Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune Öström minns Ågern och Hamnskär

Ågern och Hamnskär titelsida

Hörnefors Historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström minns Ågern och Hamnskär

Ågern o Hamnskär, absolut en höjdare även för mig som inte vuxit upp i området. Men alla namnen jag kände igen fick min hjärnvideo att snurra på högvarv. Några jag speciellt minns, med reservation för minnesluckor:

Ågern nr 28 (familj 8) - Inger Tornberg -arbetskamrat på laboratoriet (läs om Runes sommarminnen vid Fabriken).
Ågern nr 29 (familj 9) - Hilmar Hörnkvist - maskinförare i pappsalen på mitt skift.
Ågern nr 30 (familj 8) - Elis Hammarström - var väl en av skiftbasarna.
Ågern nr 31 (familj 2) - Bjuggstams - hade väl Hörnefors Taxi och möjligen kafé.
Ågern nr 32 (ensamboende) - Ernst Tjärnström - märkligast av allt, så hette pappas busschaufför under några år på 50-talet, bodde då hos sina föräldrar i Nedre Öre.
Ågern nr 33 (familj 1) - Gunilla Johansson - klasskamrat i realskolan.
Ågern nr 39 (familj 3) - Gidlund - någon på samma skift som mitt.
Ågern nr 40 eller en annan Tegenfeldt boende på Hamnskär nr 1 (hus ej angivet av Rune, vid blotta minnet av flickan Tegenfeldt) - Tegenfeldt - oooh, en flicka Tegenfeldt var min första STORA kärlek.
Ågern nr 48 (familj 2) - Hörnqvist - en gosse vid namn Pierre Hörnqvist var den som övertalade mej att börja studera till ingenjör. Pappan var personalchef e.d. på fabrikskontoret.
Ågern nr 56 (granne med affären som Rune kommenterar) - Koopra - i Håknäs sa man Koppra alt Kopprativa, tror det var så även i Hörnefors.
Hamnskär nr 10 (familj 8) - Delin - Gunnar Delin var klasskamrat i realskolan.
Hamnskär nr 13 (familj 6) - Ågeryd - var min skiftbas, en otroligt snäll man. Sonen Björn blev trummis med viss framgång i Stockholm.
Hamnskär nr 17 (familj 1) - Erik Flemström - var bas för "Kajen" där jag jobbade första sommaren 1954, och var en barsk herre. Blev visst över 100 år gammal.
Hamnskär nr 8 - Jan Planhammar - var klasskamrat i realskolan, fick en klarinett som han plågade oss andra med ibland. Höjdaren var att få åka i Planhammars Studebaker till fest på realskolan. Jan bodde i Vattholma då jag besökte honom för ca 10 år sedan.

Jag håller med andra som sagt, artikelserien var en höjdare och en tidshistorisk "bragd" av dig att sammanställa!

Bästa hälsningar, Rune, Rosersberg 2016-04-19

Det var intressant läsning som Rune gav oss. En kommentar om "bragden". Förvisso har det varit en hel del arbete med att "digitalisera" och skriva ihop materialet om Ågern och Hamnskär. Men, den stora bragdens ska snarare tillskrivas de som gjorde sammanställningen "Vem bodde var 1944", för ca 15 år sedan. Två namn dyker upp; för husritningar Gunnar Öqvist, och Lars.G Karlsson för utformning och kartarbeten.

Gunnar Engström, 2016-04-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se