Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rune Öström kommenterar kulturen i Hörneåfors

Konst och Kultur i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström kommenterar kulturen i Hörneåfors

För några dagar skrev en av Becken-Webbens kända distans-kontributörer ett mail till Redaktionen. Det framgick inte om orden var avsedda för exponering på nätet eller enbart för skribenten. Vi väljer att lägga ut delar av texten, med uppskattande ord om kulturen.

Läsare får ursäkta allehanda ordförvrängningar och påhittade bokstavskombinationer. Ordet ”distans-kontributör” har under 2014 ersatt det tidigare begreppet ”distans-skribent”. Utöver text kommer det in foton, vykort, tidningsklipp, kuriosaföremål, skrotföremål, tavlor, telefonsamtal, och personliga besök till Redaktionen. Ordet ”distans-kontributör” passar bättre för att beskriva hur nutiden ser ut.

Ett annat till synes felstavat ord ”Hörneåfors” avser då text och bilder inte har sin grund i just Becken by (dagens Hörneå). Mycket av det som skrivs handlar ju om Hörnefors, men då stoppar vi in ”å:et” så blir det både och.

Ytterligare ett exempel på konstigheter är begreppet ”Kulturbyaår”, vilket Runes ord handlar om. Kultur är inte till för staden utan för invånarna, där de senare inte alltid bor i staden. Domen lär bli hård från Kulturhuvudstadens Högborg i Umeå – men Becken-Webbens Redaktion befinner sig på betryggande avstånd. Förhoppningsvis tar inte alla detta på allvar, och det finns en bondkomisk dimension över det hela. Naturligtvis gläds vi alla åt vår del i Kulturhuvudstadsåret 2014.

Så här skrev Rune, 2014-03-30

Jag vill tacka för ett flertal högtidsstunder under de senaste månaderna. Och Hans Näslund, vilket "fynd" ! Både dikterna och övrig info från honom är ju av högsta klass.

Ännu roligare var det att Hans nämnde busschauffören Fränkel, det var en kompis till min pappa, dessutom hette båda Oskar. Fränkel drabbades av sjukdom och till slut blev man tvungen att amputera hans ena ben och sen var det färdigkört. Fränkels son Hans (!), som också blev busschaufför, var en stilig ung man med lockigt hår, och gissa om han satte kvinnohjärtan i brand !

Sigvard Anderssons Järnaffär minns jag mycket väl, av någon anledning handlade min far där ganska ofta fast Nordmaling ju var betydligt närmare. Kanske gavs bättre rabatt ?

Jag ser fram emot "nya äventyr" på Beckenwebben till senhösten. Och man vet ju aldrig om Rune dyker upp i någon gammal skrothög till sommaren.

Ha de bra både Redaktör och Skribent, Rune Ö, Rosersberg

Rune nämner en ”gammal skrothög". Med detta menas olika veteranbilar i nyskick. Förra året då Rune hälsade på vid Redaktionen glömde Rune sin keps, en keps som vi försökt återbörda vid olika resor söderut. Den ligger fortfarande i bokhyllan på armlängds avstånd från dessa skrivna ord. Rune tar nog för det säkra att köra 110 mil från Rosersberg (Arlanda) tur och retur till Redaktionen och hämtar kepsen personligen.

Runes uppskattande ord riktar sig till alla distans-kontributörer och inte minst Hans Näslund och hans dikter. Det är viktigt att ge ”feedback”, för att nu prata engelska, och sådan feedback har det kommit mycket av från andra läsare, både muntligt och skriftligt. Vi kommer fortsätta, men med lite glesare ansatser under sommarhalvåret. Som tidigare sagts, samerna har åtta årstider men Becken-Webben har två – vinter <> höst -- skrivande <> icke skrivande.

Gunnar Engström, 2014-04-04

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se