Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rune Öström kommenterar Siw Malmqvist

Hörneforsbor berättar

Ågern och Hamnskär

Hörnefors Historia

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune Öström kommenterar Siw Malmqvist

Nätt och jämnt hade Skribenten publicerat artikeln "Idhult - om - Ågern och bostäder under 1940-talet", då ett mail dök ned på Redaktionen. Detta var från en annan av Becken-Webbens distansskribenter, Rune Öström från Rosersberg norr om Stockholm (bördig från Håknäs).

Runes kommentar gällde det Skribenten skrivit om Siw Malmqvist, apropå hennes "Sommar i P1", att hon inte hade någon koppling till Hörnefors. Här döljer sig dock en nyhet - som knyter ihop trådar på Becken-Webben.

Så här skrev Rune (Undertecknad skribent adderar några redaktionella förtydliganden):

Läste den fina sammanställningen av Erik Idhults bidrag till Beckensidan och hajade till när Siw dök upp i texten. Det är nämligen så att Siw hade koppling till bl a Umeå och Sörmjöle och varför inte även Hörnefors. Någon kan ju bli intresserad av hur detta kom sig och här kommer en långrandig förklaring som Ni får stå ut med:

Min far hade buss/taxiåkeri i Håknäs och köpte Volvo bussar och bilar. Beträffande bussarna hade han inte råd med Scania då dom var ca 10,000 kr dyrare än Volvo. När pappa fyllde 50 år antogs att bl.a. Direktör Rune Gabrielsson vid Umeå Bilkompani skulle komma hem till oss i Håknäs för att gratulera. Då inköptes en radiogrammofon för att det inte skulle se så fattigt ut hemma hos oss, och den apparaten har jag nu i min bostad.

Grammofonen fungerar perfekt men mer intressant är att det fanns en enda skiva i skivspelaren. Den är nog en ganska unik, Metronome Records, inspelad 1959 med Anders Burmans orkester med sång av Siw Malmkvist och hennes syster Lilian, även kallad Lil. Det 2 låtarna dom sjunger tillsammans är "Cocktail Tango" och "Nya fågelsången". På andra sidan "Agustin" och "Det är min melodi" som Siw sjunger ensam. Tror inte att någon minns annat än Augustin.

Jag tror att pappa fick skivan vid något servicebesök på Umeå bilkompani och då undrar väl någon varför dom skulle dela ut sådana skivor. Troligen för att Siw var anställd där ett par år just innan hennes sångkarriär tog fart. Hon var kontorist, svarade nog i växeln ibland och var nog den som tog emot kunderna i receptionen.

Anledningen till att Siw kom till Umeå var visst att hon blivit förtjust i en kille därifrån. I historien om Umeå Bilkompani finns bl a en bild av Siw tillsammans med muskelmannen Sixten Landby.

Hälsningar Rune

Det var värst - så fel man kan ha. Skribenten var tvungen att lyssna igenom Siws "Sommar i P1" på SR Play ifall jag missat något om Umeå eller Volvo. Inget napp där (med reservation för hastig genomlyssning). Däremot hittade Skribenten den länk som Rune gav till "forum.vbm.se", en digitaliserad skrift om Umeå Bilkompani.

Becken-Webben är fri från reklam - men tvingas här exponera en bilaffär som är fortsatt verksam, och ett "svenskt" bilmärke som börjar på "V". Det finns eller fanns även andra bilar, exempelvis SAAB. Vi tar oss friheten att visa några bilder och börjar med den om Siw Malmqvist och den kände kraftkarlen Sixten Landby.

Siw Malmqvist och Sixten Landby

Bild 1. Sixten Landby till vänster och Siw Malmqvist ses till höger, svårt att förväxla.

Till bild 1 sägs att "Här ser vi Sixten Landby instruera Siv Malmqvist, hur man bryter en hästsko i Sörmjöle 1963". Sörmjöle är ju knappt 10 km norr om Hörnefors! Således har ju Siw Malmqvist i princip varit i Hörnefors - såsom Rune mycket riktigt kommenterar.

Vidare sägs att: 1956 – 1958 arbetade Siv Malmqvist på Umeå Bilkompani som kontorist.

Bild 2. Föregående bild 1 var hämtad ur den skrift som inledes på detta sätt, en "Historik över Umeå Bilkompani".

För den som är intresserad att läsa mer om Umeå Bilkompanis historia - hänvisas till denna skrift. Där finns en hel del intressant att läsa, som tangerar Umeå stads historia under 1900-talet.

Juteborns Volvo PV

Bild 3. Här blir det napp igen, att Gösta Juteborn jobbade på Umeå Bilkompani samtidigt med Siw Malmqvist - förmodas.

Bild 3 återfanns i historien om Umeå Bilkompani och är ju samma bild som finns på Becken-Webben sedan 2012 om Gösta Juteborns egen Volvo. Detta var i artikeln Volvo PV Juteborn – en efterlysning. Här ses nästa koppling till självaste Hörneå by, att Gösta Juteborn var far till Aneth Fröling som bor i byn, gift med Tord Fröling. Gösta jobbade således tillsammans med Siw Malmqvist! Stora nyheter!

Tack till Rune Öström för detta bidrag och klargörande om bygdens framstående historia, både Håknäs, Hörneå och Hörnefors och Sörmjöle.

Gunnar Engström, 2022-08-08

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se