Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Riks-13-loppis 2023

Reportage

Gammalt skrot och återbruk

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Riks-13-loppis 2023

Sensommaren brukar innebära evenemang, såsom höstmarknaden på HUGÅ i Hörnefors. Helgen dessförinnan, den 26:e augusti, var det loppis utmed både Riks-13 och i Hörnefors. Den senare bjöd även på den anrika löptävlingen ”Hörnforsvarvet”.

Riks-13

Bild 1. Riks-13 – den gamla kustlandsvägen – dåtidens E4.

Loppiskulturen är populär i Sverige. Loppis är både återvinning och i vissa fall - om man har tur - vinning. Loppis är högt och lågt i en cirkulär ekonomi, och i andra fall rent skrot. Den 26:e augusti bjöd på alla dessa beståndsdelar, och dessutom är det roligt att träffa folk och se olika gårdar.

Några bilder får berätta om dagen på vardera sidan av landskapsgränsen mellan Västerbotten och Ångermanland som Riks-13 överbryggar.

Riks-13

Bild 2. Utmed Riks-13 i Långed ligger Baudins affär och galleri. Baudins var temat för en nylig artikel på Becken-Webben. Dagen till ära görs ett nytt besök. Här ses Baudin-katten.

Riks-13

Bild 3. Lögdeå LIFVS - alldeles nyöppnad - en ”handla-själv-affär”. I texten berättas dramatiken kring denna affär som tros byta namn i nära framtid.

För att handla i Lögdeå LIFVS laddar man ned en app i sin mobil, verifierar sig med bank-ID och betalsätt. Sedan trycker man på ”öppna dörren” och därefter är det bara att gå in och plocka ihop varor som mobilskannas, i detta fall glass. Därefter trycker man på ”betala”, och när detta är gjort så öppnar sig dörren.

Riks-13

Bild 4. Lögdeå LIFVS är oväntat välsorterad.

Det var ett nöje att besöka Lögdeå LIFVS, men tyvärr har företaget som ligger bakom konceptet just begärts i konkurs. Detta kan drabba Lögdeå LIFVS likväl som en rad andra affärer i landet som delar samma system, ett tråkigt besked som man kunde läsa om i tidningen Västerbottningen kort efter Riks-13-dagen. Se kompletterande artikeln om Lögdeå LIVS 2023-09-29.

Riks-13

Bild 5. Ett fynd på Bäcklunds Industrislang AB i Ava – papiljotter.

Strax söder om byarna Lögdeå och Aspeå ligger byn Ava utmed Riks-13. Ava är den sydligaste byn innan Riks-13 löper ihop med dagens E4. I Ava finns Bäcklunds Industrislang AB, ett företag specialiserat på hydraulslang inte minst för skogsmaskiner. Företaget drivs av Per-Olov Bäcklund.

Vid ett tidigare års Riks-13 frågade jag Per-Olov om han hade kopplingar till järnaffärer, då namnet Bäcklund ofta dyker upp i sådana sammanhang. Om Skribenten minns rätt svarade Per-Olov "JA" på den frågan. Per-Olov berättade att han hade kopplingar till järnaffären i Hörnefors.

Per-Olov har tidigare berättat att han varit med om att starta evenemanget Riks-13, om Skribenten nu minns rätt.

Riks-13

Bild 6. Papiljotterna i bild 5 är historiskt intressanta - nämligen ”Carmen Curlers” - och därtill ”de Luxe”.

Skribenten avstod från att köpa Bäcklunds papiljotter. Men, ”Carmen Curlers” är en fascinerande industrihistoria från Danmark som nyligen aktualiserades i en dansk serie på svensk fotogen-TV (markbunden kanal - om än spelbar på SVT-Play, i alla fall ett tag framöver). Serien återberättar en verklig historia om en entreprenör som är besatt av idén att lyckas med sina eluppvärmda papiljotter.

Själva konceptet hade den danske entreprenören köpt av en uppfinnare. Berättelsen handlade mer om hur han förfinade tillverkningsteknik och marknadsföring till att bli ett dåtida danskt storföretag i hår. Håret blev vågigt (curle) och samma kan sägas om entreprenörens utveckling av sitt företag och privatliv, fram till att han lyckades.

Per-Olov Bäcklund verkade ovetande om papiljotternas industrihistoria.

Riks-13

Bild 7. Vid Bäcklunds Industrislang AB i Ava kunde man gissa längden på en hydraulslang. Dessutom kunde man kasta hydraulslang (rund ring av slang) att träffa en pinne.

Vinsten i bild 7 bestod av spännband som det stod "Bäcklunds Industrislang" på. Skribenten hade framgång i att kasta hydraulslang och vann ett spännband. Mycket trevligt, och ett bra spännband.

Hörnefors loppis

Bild 8. Här en motsvarighet till Lögdeå LIFVS, den obemannade loppisen i Hörnefors. Där kan man plocka det man så vill och betala med Swish. I detta sena skede av dagen fanns inte så mycket kvar i affären.

Eftermiddagen samma dag ägnades åt Hörnefors med sina egna loppisar. Dessa var utspridda över hela samhället. Slår man ihop Hörnefors med Riks-13 torde antalet loppisar överstiga 50, kanske närmare 100?

Ett bra loppisfynd denna dag var en bergborrmaskin Atlas Copco COBRA i bra skick. Många borrar och originallåda ingick dessutom. En COBRA är guld värd för den som är stenrik, dvs har mycket sten. Becken by har mycket sten. COBRA är inte så vanlig på loppis – och ska tilläggas – att prisbilden är lite högre än mycket annat denna dag.

Becken-Webben är garanterat fri från finansierad reklam, men gör gärna PR för näringsverksamhet i närområdet. ....

Gunnar Engström, 2023-09-21

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se