Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Rapport från Skidspåren
- och skoterspåren

Becken Skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rapport från Skidspåren
- och skoterspåren

Vädret har varit fantastiskt och många har åkt de långa fina spåren uppe på myrar och skogar runt Hörneå.

Det är tyvärr alldeles för många som struntar i att köra skoter på skoterlederna och det körs överallt kors o tvärs vilket leder till att det luktar avgaser överallt i Bäcks-skogen plus att det blir alldeles för mycket åverkan på naturen runt åkrarna och uppe runt Mjösjön.

Nu har det gått så långt att bara några enstaka familjeskotrar med pulkor använder leden och det verkar ju för mig helt onödigt för skoterklubben att ödsla dyr bensin på att dra upp och sköta denna led som de flesta verkar strunta i.

Själv gav jag mig ut för att åka skidor på lilla spåret runt åkern men efter 2 varv kände man sig nästan yr i huvet av alla avgaser som satt kvar i snön. Jag fick en besk smak i munnen och avbröt åkningen, tog in blåbärssoppan och chokladen från åkern, innan den också skulle bli förgiftad. En ljusblå dimma av avgaser kan ses på kvällen när alla åkt hem och den sitter kvar flera dar om det inte snöar och täcks av ett nytt snölager.

Förmodligen är det mycket farligare att åka skidor i den här avgasröken än att röka 20 cigg om dagen eller vistas på Norrbyskär en hel helg på sommaren. Nu ska vi försöka komma undan det problemet genom att dra skidspåren så lite som möjligt på åkern och nära skoterleden. Vi försöker dra spåret inne i skogen runt området för att se om det fungerar bättre.

Det här beror ju på att vissa kör runt, runt på åkern med mer än fullgas. Spillolja och avgaser går ner i snön som blandas perfekt med högkamsmattorna till en oljeblandad sörja av gräs och föroreningar och det luktar flera dar efter er. Till våren rinner det ner i Bäcken och förgiftar siken ute i ”Dyngviken”
Sätt på er skidor och åk nån timme på våra fina spår så får ni känna att jag har rätt. Jag tror ni skulle behöva lite ”frisk” luft och motion.

Det luktar illa ur snön länge. Om ni kör på leden som är hård uppstår inte detta problem och det begränsas dessutom just till bara leden, den som markägarna gett tillstånd till att köra på. Nu sprider ni ju problemen till hela området.
Grannarna som varit bussiga att upplåta mark till skoterleden, har planer på att odla potatis på dessa åkrar. Då kommer man förmodligen att få fram en ny sort som man kan kalla 2-takts-blue, eftersom marken nu inblandats med avgaser och spill från maskinerna som svarvar runt här på helgerna.

Jag förstår (vet) mycket väl att det är jättekul att köra runt på skoter men undvik köra på åkrarna och i skogsplanteringar od. Kör leden bort till Kraftledningsgatan och lek där , den är mindre känslig och ni förstör inte ryktet för alla andra skoteråkare.


Spåransvarig i Bäcken

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se