Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Raggarungens
beännelser !

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Del 9

Del 10

Hörneåbor berättar

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Raggarungens bekännelser!

Raggarlivet i Umeå på 50- och 60-talet

Som rallarunge växte jag upp på många olika platser, men mina tonår och ungdomsår kom jag att tillbringa i Umeå på 50 och 60-talet när raggarlivet frodades som mest.

Jag tänkte berätta hur det var (ur min synvinkel) och vad vi sysslade med på fritiden som bilburen ungdom.

Många sysslade förstås med annat, som dans och idrott men jag känner mest till ”raggarlivet” och hur det såg ut ”på stan” på den tiden, även om man ofta åkte ut på logdans på Tegslogen, Baggbölelogen, Sirapsbacken i Strycksele, Lycksele m.fl platser.

På den tiden fanns massor av biografer, raggarfik, mc-folk och raggare. Stan liknade på något sätt Clondyke på guldgrävartiden. Mängder av folk gick från biograf till biograf, från raggarfik till raggarfik och bilarna cirklade runt på stan så till den milda grad att polisen fick lov att räkna antal varv och begränsa det antal varv man fick köra för att inte störa trafiken alltför mycket.

Mitt intresse för ”raggarliv”  började egentligen redan på kraftverken där grabbarna som tjänade bra med pengar, köpte fina bilar och blev attraktiva för tjejerna. Att ha bil var på den tiden ännu mera status än det är idag även om det kanske finns kvar idag också.

Det fanns olika typer av raggargäng i stan:

”Fulraggare” körde runt i lite sämre bilar, uppträdde ofta lite störande, bråkade ibland med andra gäng och rivalitet uppstod ibland tom. mellan städerna, främst Ö-vik och Skellefteå. Det hände att polisen fick stoppa Ö-viksraggarna när dom närmade sig Umeå , eftersom man var rädd att det skulle uppstå bråk mellan grupperna. Fulraggarna gick oftast omkring i skinnjackor, svarta skitiga jeans och mekarkläder. De dök ibland upp i overall och kom från garaget för att kolla läget på stan. Luktade olja, svett och bensin blandat med brylcreme.

”Finraggare” åkte oftast runt i pappas eller mammas fina bil. Ford Chrome Victoria , nyare USA-bilar (jänkare) typ Chevrolet Bel-Air, Chev Caprisse och nån Plymouth. Chrysler New Yorker och nån Cadillac kunde man också ofta se dom i. De här ungdomarna klädde sig ofta lite lyxigare och man kunde se dom i Blazer, finare byxor och dom vistades inte så ofta på raggarfiken utan drogs mera till restaurangerna och danser i stan. Hotell Esplanad vara snarare ”stamstället” än raggarfiken. Luktade parfym och Eau de Cologne. Dom här ungdomarna kallades förstås ofta mammas eller pappas gossar och flickor när dom gled runt i sina blänkande jänkare.

Det fanns även en grupp ”vanliga” raggare som var mera bilintresserade och det var ofta grabbar från landet runt stan, Vännäs, Överboda, Hörnefors osv..De var vanliga knegare som la sin sista krona på en beg. jänkare och bensin. Ofta bra kompisgäng som hjälpte varandra med bilar och kostnader. Bråkade sällan även om de kunde dras med i nåt gängbråk ibland. Det stora nöjet var helt enkelt att samlas och åka runt till Vännäs, Nordmaling, Julles i Hörnefors och ibland Ö-vik för att ragga brudar. Bilarna var ofta fyllda med gänget som ofta bestod av ca 5 killar. Sen skulle man förstås packa in ett antal brudar också och nåt tal om säkerhetsbälten var det aldrig på den tiden och ibland hände faktiskt allvarliga olyckor.

Bilarna var snabba men väghållningen usel. Farter upp mot 200 km/tim var ingen match för en USA_bil typ Dodge, Cheva och Fordar som många hade. Motorerna var starka på den tiden pga USA:s konkurrens mellan dessa märken.
Den sista gruppen raggare var mera av typen ”ensamraggare” och åkte runt i beg. bilar som dom antingen lånat av föräldrarna eller köpt. beg av surt förvärvade pengar. Man kunde ofta se dom åka runt på stans gator ,en eller två killar, sökande efter flickor att bekanta sig med. De var inga typiska raggare med skinnjackor men hade jeans och skjorta och såg ut mera som Elvis eller James Dean. Luktade hel o ren och Brylcreme som var ett måste för att hålla formen på Bee-Bopvågen i håret. Se vågen här och lyssna !!

Det fanns också ett annat gäng ”raggare” men som man kanske inte ska kalla raggare, men visst var det ragg. Dom åkte runt i lite vanliga ”svenssonbilar” typ Pv och Amazon, nån Opel ,Mercedes och Vauxhall var också populära liksom Ford Zephyr mm. De besökte alla logdanser och dansrestauranger där dom ”raggade” sina damer. Luktade ofta gott och var propert lättklädda i kläder som passade de svettiga dansställena

Del 1:

Hörneå 2013-02-11 Tord Fröling

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se