Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Råttor och sork 2022

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Råttor och sork 2022Tusse

Grannen Ulf Hahlin kom förbi för att visade upp ett fynd från trädgården. Häromdagen kom en stor råtta springande, berättade Ulf. Ulf satte ut en råttfälla som direkt gav utdelning. Fyndet var ca 15 cm. Svansen var ganska kort och adderar ca 10 cm. Diagnos talar för "sork".

År 2022 är ett riktigt sorkår - med underminerad mark, stora hål och högar av jord kors och tvärs i trädgården. Katten Tusse som jobbar på Redaktionen har haft fullt upp. En vanlig arbetsdag kan ge 10 st, av vilka man inte orkar äta upp alla, säger Tusse. Ibland får man nöja sig med delikatesserna (Red anm: delar av råttan äts, utan att gå in på detaljer).

År med sork, möss och råttor brukar vara bra för ugglor, inte minst. Så var det år 2012 då familjen hornuggla bosatte sig på gården och höll rent. Sedan dessa har häckande ugglorna varit osynliga tyvärr. Vi visar några bilder.

Bild 1. Grannen Ulf Hahlin kom förbi med sitt fynd.

Bild 2. En söt sork, ganska stort exemplar. Ryggen blev knäckt av den stora råttfällan.

Bild 3. Tusse sommarn 2022, likt alla andra somrar, med en mus, råtta eller sork hängande i mungipan.

Bild 3. Var så god - säger Tusse till Husse. Ofta läggs maträtten upp inne in huset. I detta fall får Husse hålla tillgodo i naturen. Även detta är en stor sork.

Bild 3. En vanlig företeelse. Genast bör man ta hand om tillredningen och bära ut den på lämplig plats, oftast en klippskreva som blivit en rått-kyrkogård där det nu vilar 100-tals råttor.

Bild 3. En annan vanlig syn, det som oftast blir kvar av en "råtta" - nämligen gallblåsan inne på mattan eller ute på gräsmattan.

Att sätta i sig en medelstor mus tar ofta inte mer än 60 sekunder, en tid som även inkluderar utsorterandet av gallblåsan. Tusse använder inga tassar till hjälp utan snurrar runt maträtten i käften tills bara gallblåsan blir kvar.

Tusse / Gunnar Engström, 2022-08-10

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se