Prinsessan Sibylla inviger Solgården - uppföljningen

Solgårdens album

<<<>>>

Hörnefors historia

Hörneås historia

Startsida

Prinsessan Sibylla inviger Solgården - uppföljningen

Som en i raden av artiklar i serien om Solgårdens album visades då Prinsessan Sibylla invigde hemmet. Solgården var då ett så kallat "pensionärshem" och idag äldreboende och sjukhem. Problemet var dock att inga av de kvarvarande bilderna i albumet visade Solgården utan då Sibylla visades runt på Hörneforsgården (då "Folkets Hus", idag stängt), respektive på det nya pappersbruket. Mer om detta står att läsa i den ursprungliga artikeln.

Ett år senare kom ett mail från Erik Idhult:

Tydligen kom verksamheten igång 1952 på Solgården. Dock skedde invigningen 1953 som noteringen på ett privattaget kort berättar. Den förrättades av Sibylla. Sen har vi ju fotona från H-forsgården. Ska de dateras 1953 eller 1951 när pappersbruket invigdes. Med andra ord: ska Sibylla ha förärat Hörnefors med två besök???

P.S. Syster Ingeborg förhyrde ett eller två rum som tjänstebostad på Solgården men var ensamstående med sonen Olle- två år yngre än jag.

/ hälsar Erik Idhult

En korrektion gjordes 2019 med en kompletterande artikel: Solgården invigs 1951 - pampigt i VK. Årtalet för invigning var således 1951.

Tillägg 2022-12-17 // Ytterligare några år senare återkommer Erik Idhult. Orsaken var att årtalet för invigning 1951 inte ändrats på alla ställen på Becken-Webben, där det står 1953 på några ställen. Så kan det bli ibland, på Redaktionen. Så här skrev Erik i ett mail till Redaktionen 2022-12-14:

Jag gick in på er hemsida apropå fotot som pappa tog vid Sibyllas besök och som jag nu kopierat till mina kompisar som står i främsta ledet. Nåväl, jag går tillbaka till bilden på hemsidan och texten som meddelar att Sibylla inviger ålderdomshemmet 1953.

Jag vet att den uppgiften är korrigerad till 1951 i en andra artikel, avskrift från VK(VF) s reportage men det stör mig att vi inte tillsammans har rättat de felaktiga uppgifterna.

/ Tack på förhand Erik

Skribeten tror som Erik Idhult att Sibylla kom 1953 (korrigeras till 1951) till Hörnefors för att besöka industriorten och guidas runt av landshövding och fabriksledning. Invigningen av Solgården var en del av tillställningen, och Hörneforsgården respektive Fabriken med sin nya Pappersmaskin en annan del av samma besök.

På en annan sida av Becken-Webben, om fotbollslegenden Gunnar Nordahl, görs ett referat av en artikel i tidningen "Folket i Bild" som 1953 besökte Hörnefors. Där besöks den då ombyggda och renoverade Hörneforsgården, som i artikeln lyfts fram som ett kulturens centrum. Det kan förhålla sig så att Mo och Domsjö AB gjort investeringar i både Fabrik och för samhällets invånare, vilket förärats ett besök av kungligheten 1953 (korrigeras till 1951). Bidrag till utbyggnaden av pensionärshemmet Solgården var nog en del av denna satsning, till gagn för dess tidigare arbetar på Fabriken och för Municipalsamhället (ungefär "Hörnefors Kommun").

Erik Idhult återkom med ytterligare ett mail 2018-01-07, inklusive ett foto.

Hej igen!
Jag hittade inte texten till mina kommentarer angående Solgården så jag passar på att komplettera med denna mitt enda foto från Solgårdens invigning. Min pappas handstil med noteringen 1953 (korrigeras till 1951) känner jag igen. Det är säkert han som fotade.

I bild några av mina kompisar och jämnåriga kamrater som Raymond Hammarberg, bröderna Rickard och Roland Lundström med kusinen Lars-Theo Lundström m.fl. Ett fint kort vid det kungliga besöket, om jag får säga det själv.

/ m v h Erik

Sibylla inviger Solgården

Bild 1. Bilden från Erik Idhult, som visar då Prinsessan Sibylla vandrar ut från Solgården. Mysteriet har fått sin lösning, svar "ja", Sibylla invigde Solgården, året var 1953 (korrigeras till 1951).

Gunnar Engström, 2018-01-07

Besökare