Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Postbonden i Bäck - Anders Erasmusson

Posten i Hörnefors

Posten i Hörneå

Vägar

<<<>>>

Hörneå historia

Hörnefors historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Postbonden i Bäck - Anders Erasmusson

I en ny artikelserie som började den 1:a april 2024 berättades om att PostNord återinfört "postbonden". Här ska vi berätta om en äkta postbonde - Anders Erasmusson från 1760-talet.

Som bakgrund återges en fråga till Redaktionen från en tidigare bybo Mervi Sallinen. Så här skrev Mervi i ett mail november 2023.

Hej!
Sneglade lite på gamla kartor på Lantmäteriet, har en ganska så stor kärlek till gamla kartor…hmmm..man kan förirra sig i dom rejält.

Hur som haver, hittade en intressant karta från 1736 över post och landvägar i länet, och längst ned på kartan finns gränsen för Ångermanland och strax före det står det ”postbondegården Becken”..blev bara nyfiken på om ni vet vilken som var postbonde i byn då 1736, ni som vet allt!

För övrigt sjukt imponerad av becken.se sida !! har jag nog sagt tidigare..men kan upprepas.

Hälsningar, Mervi Sallinen

Mervi delar uppenbarligen intresset för gamla kartor och historia, och har även hittat Lantmäteriets guldgruva. Den föregående artikeln om "Postbonden i Bäck 1736" är den karta som Mervi åsyftar i sitt mail. Det finns även en postkarta från 1756 som ligger närmare i tid till berättelsen som ges nedan. Den senare kartan tillför inte så mycket då postställen är ungefär desamma utmed Västerbottens kust, som då inkluderade dagens Norrbotten. Vi återkommer till 1756 i en senare artikel.

Postkarta 1736

Bild 3. Detaljer i kartan från 1736, se tidigare artikel i serien.

Här ska vi se vad som är skrivet om postbonden i Bäcken by, i alla fall vid 1760-talet. Texten är hämtad ur boken Hörneå - vår by, dess historia, som var författad av bybor på 1990-talet och utgiven 1999. Avsnittet var skrivet av Karl-Erik Bergström, en sentida släkting till postbonden ifråga och som även han jobbade som postiljon under en period.

POSTBONDEN
Jag börjar att berätta om postbonden Anders Erasmusson, som kom från Nordmaling, och hade ett eget bomärke, vilket finns dokumenterat i byahandlingar om Storskifte. Anders Erasmusson, föddes 1721 och dog 1809-10-02 hos sin dotter i Långed.
...

Anders Erasmusson blev alltså postbonde i Bäcken på 1760-talet och som postbonde var han skyldig att hålla hästar och underhålla en mindre del av G:a Kustlandsvägen, som bröts under Gustav ll Adolfs tid på tidigt 1600-tal. Den vägen gick över Nordmaling, Levar, Håknäs, Långed, Halföre, Ängersjö, Bäcken, Hörneå Bruket, Sörmjöle, Åheden, Norrmjöle och vidare mot Umeå. Vintertid kördes en kortare väg över Ängersjön (norra) via Rävelmyren genom Bäcken över Bumyrbacken, Fälla, Hörneå Bruket mot Sörmjöle och Umeå, vägen var kallad Vinterlandsvägen.

Det är möjligt att det fanns en tidigare postbonde, före Anders Erasmusson. Vem denne i så fall var förtäljer inte historien. Kustlandsvägen som omnämns nådde fram till Ängersjö (söder om Bäcken by/Hörneå) först på 1660-talet. Vintervägen är intressant, om vilken det skrivits ett flertal artiklar på Becken-Webben, bland annat om när man beslutat att upphöra med dess plogning år 1901!

Vill man läsa mer om släkten Bergström, finns följande länk.

Gunnar Engström, 2024-04-04

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se