Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Pinsam upplevelse med Nordahlarna - berättar Rune Öström

Kultur och sport i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Pinsam upplevelse med Nordahlarna

- berättar Rune Öström

Såvitt jag minns fanns det ingen bussägare i Hörnefors på 40-50-talet, en Bjuggstam (?) hade taxi och så Höijer i Norrbyn. Det här innebar att när ett större fordon behövdes anlitades min pappa Oskar då och då. Jag minns bl a att jag fick följa med när han skjutsade fotbollslaget till Lycksele någon gång i slutet av 40-talet, killarna var glada och en hel del sånger sjöngs, kanske några i ”svansen” hade en viss hjälp av flytande förtäring. Hemresan var dessvärre deprimerande eftersom man förlorade matchen, inte ens ”svansen” var så uppåt längre. Pappa gjorde några försök att berätta roliga historier men dessa möttes med iskall tystnad, så han gav snart upp.

Någon gång runt 1952-54 fick pappa uppdraget att skjutsa Nordahlklanen med släkt och vänner till Umeå, man skulle ha kalas på Stora Hotellet. För första gången fick jag se män iklädda frack, i varje fall Nordahlspojkarna hade frack; Vilken upplevelse för en yngling! Pappa parkerade bussen på en parallellgata till Umeälven och vi knallade iväg hem till min farbror Bertil där vi skulle vänta tills man ringde för hemresa.

Det blev nog tidig morgon innan samtalet kom men så småningom var alla ombord och då inträffar det som inte får hända, startmotorn var helt död! Pappa blev helt vit i ansiktet och ögonen lyste av skräck och efter en stund blev han tvungen att meddela passagerarna den fatala händelsen. Han sa att han skulle försöka hitta något fordon som kunde bogsera igång bussen men då reste sig någon av Bertil eller Knut och sa: ”Öppen döra Oskar, vi gå ut å knuff igång bussfaan”.

Till vår häpnad strömmar ett antal frackklädda män ur bussen, tursamt nog var gatan plan och motorn startade faktiskt. Dom som kom tillbaka in i bussen var garanterat den skitigaste samling frackklädda män som skådats, bussen var nämligen rejält lerig efter att ha gått ca 6 mil på grusväg. Tror att pappa gav dom en hyfsad rabatt som kompensation.

Jag har ofta undrat vad dom firade. Något stort måste det ha varit med tanke på valet av klädsel och etablissemang.

Rune Öström, 2012-12-31

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se