Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Peter Haventon uppmärksammar Becken-Webben

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Peter Haventon uppmärksammar Becken-Webben

Rubriken skulle egentligen hetat ”Känd motorjournalist uppmärksammar Becken-Webben”. Peter är så etablerad i sin bransch att vi lika gärna kan skriva hans namn direkt, inses efter lite sök på nätet.

Peter formulerade sig som följer (2012-12-11):

Jag håller på med en liten skrift om passionen kring Volvo. I ett litet kapitel på två sidor skriver jag om Epa-traktorer och det var i jakten på bilder som jag på Hörneå-hemsidan stötte på den gröna stående på en loge, torrt och fint. Jag undrar alltså om jag kan få använda bilden (och finns det någon gammal svartvit på just den bilen så vore det ju toppen!).

Och när jag ändå är igång: jag gör sedan sisådär 30 år en bokserie med blandade bilbilder, för Semic förlag, och söker ständigt bilder tagna före 1972 då vi fick de förfärliga nummerplåtarna. Finns det något i arkiven tro?

Undertecknad kände på sig, angående Gustav Jonssons fina EPA-traktor, att denna Volvo skulle bli uppmärksammad. "Den gröna på logen” som Peter efterfrågar ovan var fotad av undertecknad, och naturligtvis ses inga hinder att bilden kommer till användning. Tvärt om är det bra att Beckens Motorarsenal exponeras för omvärlden. I ytterligare ett mail frågade Peter även om bilden där självaste Gustav ses bakom ratten. Den bilden ägs av Gustavs dotter Barbro Jonsson, som måste ge sitt medgivande. Gustav själv torde ha varit stolt och glad över att hans vård av EPA-traktorn givit resultat i svensk motorhistoria.

Bild 1. Här ses bybon Åke Gunnarsson i en fantastisk fin Volvo 444, nästan lite för bra för att vara sant.

Peters övriga frågor fick dessvärre negativa svar, att det inte finns så många bilder i arkiven av gamla bilar. Bygdefotografen Algot Engström var måttligt intresserad av bilar, tycker man sig förstå av motiven. En snötyngd gren hade betydligt högre konstnärligt värde ansåg han. Om detta returnerade Peter:

Hej igen,
Vanliga, alldagliga bilder är egentligen de bästa för mina böcker. Lyx- och sportvagnar uppskattas inte av läsarna. Mycket hellre en grusvägsdammig Folka med moster Edit halvt skymmande bilen...

Tyvärr har skribenten ingen moster som heter Edit, men däremot en mormor med detta namn. Dessvärre, hon hade en blåpolerad Opel på 50-talet. Här måste jag således åter göra Peter besviken, i avsaknad av dammiga Folkor i bakgrunden av en moster av namnet Edit. Kan hända finns någon läsare med foto av just denna kombination - Edit och Folkan. Det är nästan så att man vågar satsa på att även andra kombinationer av namn och bilar kan fungera för Peter, under förutsättning dock, att nummerskylten inte inleds med en kombination av tre bokstäver. Läsare uppmuntras skicka in lite bilder på dammiga bilar till Redaktionen!

För att nu Peter ska förstå fulla vidden av motorjournalistik på Becken-Webben ska vi ge några exempel med länkar till gamla artiklar:

En historia om Tord Frölings startjeep och om hans militärtjänst.

Opel Olympia Rekord 1958- Rune Öström berättar h

Opel Rekord - passerade revy i Hörneåskogen

Saaben från laadan i Hörneåskogen l

Tord Fröling rapporterar – apropå skrotbilar i Hörneåskogen

Tords bilregister

Volvo PV - återkommen från Beckenskogen.

Den gamle och Volvo PV.

Traktorer och maskiner

Den gamle grävmaskinisten

Grävmaskinisten på Bumyrbacken

Priestman Wolf hos Martin Rehnmark

Opel Rekord och Redaktör

Bild 2. Peter nämnde att damm och dam gjorde bilden mer intressant. Becken-Webben nöjer sig inte med damm. Bilen ska vara mer "uppäten". Däremot är det bra med en dam i bild och bil, i detta fall Redaktör Lena Lindholm som tittar ut från förarplatsen.

Becken-Webben får tacka Peter Haventon för uppmärksamheten!

Gunnar Engström, 2012-12-09

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se