Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Parabolen S3 - Ryssen i Bäcken

Strider och militära högtider i Hörneå och Hörnefors

Hörnefors historia

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Parabolen S3 - Ryssen i Bäcken

En artikel på Becken-Webben från 2009 dök upp i tidskriften "PARABOLEN" 2023. Parabolen ges ut av "S3 Kamratförening". S3 är det nedlagda signalist-regementet i Boden.

Artiklar på Hörneå Hemsida uppmärksammas på olika ställen, vilket uppskattas. Parabolen publicerade hela artikeln Ryssen i Bäcken, som handlar om striden i Hörnefors den 5:e juli 1809. Redaktionen på Parabolen hörde av sig om tillstånd.

Bild 1. Tidskriften PARABOLEN från S3 Kamratförening. "S" står för signalist och i denna verksamhet förekommer paraboler. S3 var regementet i Boden. I övrigt visar bilden den tragiska branden i kanslihuset I19 i Boden under den föregående vintern 2023. Bilden är en beskuren del av omslaget nr 1-2023.

Hörnefors var platsen för en av de historiska stridshändelserna på svensk mark sommaren 1809. De större striderna var de i Sävar och Ratan norr om Umeå. Den sista skottväxlingen mot ryssen var vid Pitsund. Om allt detta är mycket skrivet på Becken-Webben.

Nedan återger vi några bilder från artikeln Ryssen i Bäcken, i övrigt hänvisas till originalartikeln.

Ryssar vid Brukskyrkan

Bild 2. Gamla brukskyrkan på Bruket.

Notera att ryssarna som rullar fram i dessa bilder är montage med bilder som Skribenten fotat vid krigsspelet i Sävar augusti 2009. Således är artikeln inte speciellt seriös, utan mer tragikomisk. Kanske var det just detta som Parabolen tyckte var roligt.

Ryssar vid Hörneån

Bild 3. Ryssarna skjuter över Hörneån.

Bilderna 2 och 3 kan ha viss realism för hur det såg ut 1809.

Dunckersmonumentet

Bild 4. Ryska officerare ses framför Dunkersmonumentet utmed Hörneån. Dunker blir skjuten under striden i Hörnefors, och ligger begravd i Umeå vid den dåtida träkyrkan som brann nedan 1888. Monumentet i denna bild tillkom vid sena 1800-talet i en ambition att minnas striden i Hörnefors.

Becken-Webben och även Parabolen vill således bevara minnet av de svenskar/finlandssvenskar men även ryska soldater som dog i juli 1809 i Hörnefors.

Gunnar Engström, 2023-09-30   

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se