Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Pappers 100 år - Gunnar Nordahl

Hörnefors historia

Hörnefors Fabrik

Sportkultur i "Hörneåfors"

<<<->>>

Startsida

Pappers 100 år - Gunnar Nordahl

I arbetet på Redaktionen och med sökande på nätet stöter man på ett och annat. Skribenten är FFF (Fri Från Facebook), men saker därifrån dyker ibland även upp på "Fotogen-Internet". Ett sådant fynd är konversationen nedan, där Becken-Webben refereras. Det är fackförbundet "Pappers" som fyller 100 år.

Becken-Webben blir uppmärksammad som historieberättare kring kopplingen mellan Hörnefors Sulfitfabrik och Gunnar Nordahl. Fotbollslegenden Gunnar Nordahl arbetade i sin ungdom vid fabriken, vilket är hedrande för dem båda.

Det synes röra sig om en bok utgiven till minnet av "Pappers - 100 år". Becken-Webben har ingen koppling till Pappers, men texten är intressant, och vi tar oss friheten att återge lite text från Facebook-sidan med hänvisning till ursprunget.

<<<->>>

Pappers - 100 år - Ideell organisation Läs din historia och förstå mer av nutid och framtid.

Enligt Hörneå bys hemsida (www.becken.se) gav arbetet i Hörnefors sulfitfabrik den unge Gunnar Nordahl en känsla att vara betydelsefull. Han uttryckte att fabriken liknade ”en eldsprutande drake i den kalla vinternatten, under en gnistrande stjärnhimmel. Det röda förorenade vattnet rann ut i Bottniska viken likt blod medan doften av svavel och trä stack i näsan.” Den använda kokluten vid sulfitfabrikerna med kalciumbas kallades för rödlut och då det orenat rann ut vid mynningen av Hörnån, i bildens övre del, såg det i Gunnar Nordahls poetiska sinne ut som blod.

<<<->>>

Texten ovan hänvisar till en artikel på Becken-Webben - Gunnar Nordahl, första landskampen - som i sin tur var ett referat ur tidningen Folket i Bild 1953.

Hörnefors Sulfitfabrik

Bild 1. Ett foto av Hörnefors Sulfitfabrik, som återges i artikeln vid Pappers med följande ord "...från Gunnars Nordahls tid som massafabriksarbetare". Det kan säkert stämma. Flygfoto (Axel Eliasson Konstförlag AB, Stockholm), men med ursprung från Järnvägsmuseets samlingar. Bilden är betydligt äldre än 70 år och bedöms inte vara behäftad med copyright.

<<<->>>

Inte bara i Iggesund utan även i Hörnefors, tre mil söder om Umeå, finns en massaarbetarstaty. Konstnär Urban Engström. Den står i parken utanför kommunkontoret. Massaarbetaren hette Gunnar Nordahl. Han började arbeta vid Hörnefors sulfitfabrik då han var 17 år, först i hamnen sedan som skiftarbetare. Han var medlem i Pappers avd 115. Jag har hittat uppgifterna på Hörneå bys hemsida (www.becken.se). Gunnar Nordahl blev sedan fyrfaldig svensk mästare för IFK Norrköping i fotboll och allsvensk skyttekung fyra gånger. Han spelade i det svenska landslaget som tog guld vid OS i London 1948.

<<<->>>

Gunnar Nordahl Hörnefors

Bild 2. Gunnar Nordahl i två versioner. Detta är en bild från artikeln Gunnar Nordahl: Mitt liv med läderkulan som inte "Pappers" ska beskyllas för. Skribenten (undertecknad) har ingen känd koppling till konstnären Urban Engström?

<<<->>>

Boken ”Ingen grå massa. Hörneforsfackens kamp” av Roland Samuelsson bygger på ett hundratal intervjuer med tidigare anställda på fabriken. Pappers avd 115, SALF och SIF gick samman för att rädda fabriken och 451 arbetstillfällen. Den är en ömsint dokumentation av människoöden i ett svenskt brukssamhälle i förvandling. Ord & visor förlag, Skellefteå 1993. Trots att fabriken till sist lades ner 1982 ”stärkte motståndet de nedläggningsdrabbade. Erfarenheterna från Hörnefors är ständigt aktuella där människor kämpar för arbete och gemenskap.”

Boken om Hörnefors

Bild 3. En bok om Hörnefors Sulfitfabrik, som omnämns i texten ovan.

<<<->>>

Det är ju roligt att Hörneå Hemsida och Becken-Webben är bärare av information i dagens digitala samhälle, även utan papper. En fråga till Redaktionen har varit att redigera Becken-Webben till en bok av papper - för stunden svårligen genomförbart. Grattis till "Pappers 100 år"!

Gunnar Engström, 2021-03-22

Besökare