Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Okänt skrot från Mjösjöberget

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Okänt skrot från Mjösjöberget

Ulf Hahlin gjorde nyligen en vårinspektion av Mjösjöstugan. Utöver allehanda småskräp kringstrött på marken hittade Ulf en större tingest av okänt ursprung. Denna låg i en buskig björk inte långt bort från stugan.

Okänt skrot

Bild 1.  Ulf visar stolt upp sitt skrotfynd som bärgats från Mjösjöberget.

Ulf berättade att han först inte ens kunde föreställa sig vad detta järnskrot hade använts till. Sedan fick han idé. Däremot behåller han sin idé på ett hemlighetsfullt sätt, detta i väntan på eventuella igenkännande reaktioner från Becken-Webbens läsare.

Bild 2. Järnföremålet är inte lätt att dokumentera med en bakgrund av skog och sten. Genom att färglägga tingesten ses den bättre. Den röda linjen utgör konstruktionens ”ryggrad”, en krokig rundstång, ca 10 mm grov. De gulröda linjerna utgörs av tunnare tjocklek, och är najade mot stången, medan den i toppen verkar vara svetsad. Förmodligen är det armeringsjärn av gammal slät typ.

Becken-Webbens läsare välkomnas att ha synpunkter till Redaktionen. Kanske finns självaste konstruktören av denna järnkonstruktion bakom datorskärmen. Pris i tävlingen är självaste föremålet, om nu Ulf Hahlin släpper det ifrån sig.
En okänd detalj i sammanhanget är föremålets ursprungliga form, i mån den nu inte såg ut som den gör idag. Skribentens egna tankar framgår nedan, i stegvis ordning, och mer eller mindre sannolika:

  1. en förvriden eldkorg,
  2. ett halster för grillning (med vev i ändan)
  3. ett ställ för grillspett
  4. ett skelett till en julbock som varit klädd med halm
  5. ett föremål vid jakt, en åtel som klätts med diverse godsaker  

Vid en invigning av Mjösjöbadet förra helgen, i mitten av april, hittades en del andra föremål vid stugan (se bild 3). Därefter hittade Ulf således ännu mer saker att plocka ihop och rensa bort från naturen. Natur och skräp hör inte ihop, kan man konstatera.

Skräp

Bild 3. Ganska uppenbara fynd från Mjösjöstugans omgivning, våren 2011. Läsarna behöver inte höra av sig till Redaktionen för att identifiera dessa föremål.

Gunnar Engström, 2011-04-29 

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se