Nyspårat i Hörnefors 2011

Skog och fritid

Startsida

"Nyspårat i Hörnefors" 2011

Med dessa ord rapporterade Västerbottens-Kuriren den 18 januari 2011, med notis och bild på sin web-sida. Uppenbarligen bidrar Becken-Webben till nyhetsflödet inom dagens media, utan att lägga ut texten allt för mycket. Nyligen berättades även hur Dagens Nyheter efterfrågade bildmaterial från vårt byanät (läs nyårskrönikan för 2010), så visst finns det lite fog för påståendet. Det är med stor tacksamhet från både skribenten, Redaktion och inte minst Hörneå by som vår allas hemsida uppmärksammas. 

VK skriver om ”Becken skidstadion”, och på denna punkt känner sig undertecknad lite skamsen. Den pompösa ”skidstadion” (läktaren) i form av en gammal mjölkbrygga ruttnade bort för 50 år sedan. Mjölkbryggan var ett centralt tillhåll i byn, då det begav sig. Som åskådarläktare har mjölkbryggan tjänat väl genom åren, enligt allehanda berättelser.

Folksamling på Mjölkbryggan

Bild 1. Denna bild från tidigt 1930-tal tros återge Stadion, med en glad folksamling på mjölkbryggan. Fotografen Algot Engström råkade strosa förbi med kameran under ett pågående Maratonlopp eller dylikt, eller mer troligt, en vanlig lördagskväll.

Tyvärr hittas inga bilder på själva Stadion (mjölkbryggan). Den var väl inget sensationellt att fotografera tyckte nog Algot. Minnet av den lever dock kvar, för egen del en ganska anskrämlig syn av grånat virke men med ett stort kulturhistoriska värde.

För att återgå till själva syftet med VK-journalistens artikel, om att byn kan bidra med skidspår. I en kommentar skriver spårchefen SvenEric Bergström att spåret är lättåkt klassiskt och med bra fäste! Hemsidesredaktören fyllde i med att spåret dessutom är; vackert, betagande, förtrollande, hälsobringande och välskött, samt att spåret och dess omgivningar även uppskattas av orrar och järpar. Det senare kan vara lite olycksbådande information för de fina fåglarna. Det är vinterjaktstider, i mån någon tänker tanken.

Bild 2. Hahlins naturspår 2011, börjar utanför husknuten.

Som en effekt av notisen i VK besöktes Hörneå by av flera ”skidturister” i helgen som gick. Möjligen sökte man efter själva skidstadion, men i brist därpå skidade man sig ut på SvenErics förnämliga spår. Redaktören samspråkade med några av dessa, och ett positivt omdöme lär ha rapporterats. Vi ska här visa några aktuella bilder från ett annat nyöppnat spår, nämligen Ulf Hahlins 5-km naturspår såsom det artar sig 2011.

Gottlovs stolpbod

Bild 3.  Gottlov Bergströms stolpbod i vinterskrud.

Bild 4. Myrskogen bakom Engströms bergslada.

Bild 5. Bertil Erikssons väg där Robin Ragnarssons hund givit avtryck i snön.

Bild 6. Apelsinpaus på berget.

Bild 7. Ståtliga granar med snötyngd på grenarna (bakom apelsinberget).

Bild 8. Människans litenhet gör sig påmind bland urskogens höga träd.

Bild 9. Skidlöpare över Degermyrtjärnen, i vinterskymningens frost.

Den flitige läsaren av Becken-Webben inser att dessa miljöer (bild 3-9) ser ganska snarlika ut som de bilder som rapporterats under år 2010. Skogen växer långsamt! Detta må vara hänt, men fascinationen är stor över de natursköna upplevelser som Hahlins naturspår erbjuder. 

Gunnar Engström. 2011-01-25

 

Besökare