Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Norrbyskär

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Norrbyskär

I Hörneå bys närområde befinner sig Norrbyskär. Rubriksidan "Sevärdheter och utflyktsmål" är inte mycket värd utan att nämna detta skär. Norrbyskär var ångsågen på öarna strax söder om Hörnefors, som byggdes vid slutet av 1800-talet.

Norrbyskärs herrgård

Bild 1. Norrbyskärs Herrgård, idag kallat "Värdshuset".

En gång i tiden var Norrbyskär ett av Sveriges modernaste samhällen, med elkraft och annat nymodigt. Idag finns elektriciteten kvar, men industrin är borta. Flertalet av dåtidens bostadshus är idag sommarhus. Överlag är industriminnet klent bevarat, tyvärr. Det senare är/var inte lätt då flertalet byggnader var av trä, bland annat Europas längsta byggnad då det begav sig. Den som är industrihistoriskt intresserad hittar trots ihärdig rivning hur mycket som helst av rester från förr, inte minst en kyrkogård av pråmar att hoppa runt i.

Norrbyskärs industriminne idag

Bild 2. Här stod det stora såghuset. Den röda tegelbyggnaden i bakgrunden är den i sammanhanget "lilla" panncentralen. Det gigantiska såghuset är idag ersatt med en miniatyr för barn framför det röda tegelhuset i original.

Ångsågen i all ära, men det som är extra inressant är och var samhällsbyggnaden. "Livet på skäret" är/var ett begrepp, om hur industrimagnaten Frans Kempe byggde sitt "idealsamhälle" ute på öarna. Norrbyskär var som ett äkta Metropolis, på gott och ont, i närområdet till Hörnefors och Becken by. I tidigare artiklar på Becken-Webben har vi uppmärksammat Frans Kempe och företagen Mo och Domsjö. Vi refererar till en av dessa - via denna länk.

Norrbyskärs såghus början 1900

Bild 3. Såghuset. Det kan vara version 1. Detta brann för snart 100 år sedan och byggdes upp på nytt i lite annan skepnad.

Kvar på öarna finns många gamla bostadshus i både trä och tegel. Dessutom finns disponentvillan kvar. Den senare fungerade som kontor och var även Frans Kempes bostad vid besök på ön. Under senare år tjänar huset som restaurang, värdshus, konferensanläggning och hotell. Många turister besöker Norrbyskär under dagen, och då finns mycket att se. Än mer spektakulärt blir Skäret en varm sommarkväll, vilket några bilder visar exempel på.

Pråmar

Bild 4. Norrbyskär hade en stor hamn- Många motor och segelfartyg lastades med sågat och hyvlat plank. För detta behövdes pråmar. Här ses en rest av en sådan, en av många pråmar som finns "bevarade". Pråmen är inget man ger sig ut på sjön i, utan god försäkring. Säkrast befinner de sig "på grund" och förmultnar stegvis, ett sönderfall som är kulturhistoria.

Solnedgång Norrbyskär

Bild 5. En middag på Värdshuset medan solen går ned, en ytterst varm och fin sommarkväll på Skäret.

Bygatan Norrbyskär

Bild 6. Redaktör Lindholm tar ett foto utmed gatan mellan husen, på Skäret.

Stranden Norrbyskär

Bild 7. Redaktör Lindholm studerar vattnet, en varm sommarkväll.

Gör som Becken-Webbens Redaktion - besök Norrbyskär - upplev industri och samhällshistoria på hög nivå och besök Värdshuset.

Gunnar Engström, 2015-08-17

P.S. Becken-Webben är som vanligt helt fri från reklam. Att vi här berättar om Norrbyskär är helt lokalpatriotiskt och naturligt. Stöd verksamhet i närområdet!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se