Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Mordet på duvan Dolfred

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Mordet på duvan Dolfred

För några dagar sedan publicerades artikeln om hackspetten Hackis, som attackerade en prydnadsmås på glasverandan. Häromdagen, upptäcktes något tragiskt. Under ett fågelbord låg duvan Dolfred livlös med näbben i marken, och med fjädrar och dun utspridda kors och tvärs.

Duvan Dolfred

Bild 1. Duvan Dolfred, i fågelhimlen. Med hänsyn till känsliga läsare visar vi inte bilder från mordplatsen.

Ringduvor tillhör fågellivet i Hörneå. År 2020 har två par häckat i närheten, det ena paret under taknocken till en lada. De har blivit allt mer sociala, och duvorna är kanske återkommande från tidigare år. Det är trevligt och trivsamt med deras trygga läte på kvällarna. Det är svårt att se skillnad på de fyra duvorna, som alla heter Dolfred eller Doris i Skribentens tankevärld.

Duvorna håller till på marken under olika fågelmatare. Vissa fåglar mer än andra har dåligt bordsskick vid fröautomaterna. Typexemplet är hackspetten som sprätter frön kors och tvärs som sprids ut på marken. Detta uppskattas av många andra fåglar, med mat på marken istället för i en besvärlig fröautomat. Det händer tyvärr att även katten Tusse uppskattar fenomenet, att ta sig en kyckling till lunch.

Var det Tusse som dödade Dolfred? Tusse vallades på mordplatsen - men sprang fort därifrån - i mån detta kan tolkas som bevis? Någon rättsmedicinsk obduktion gjordes ej. Dock, skadorna talade snarare för ett hackande föremål som riktats mot Dolfreds nacke. Det hackande föremålet kunde stämma med en näbb! Fjädrar på marken talade för en hård kamp på platsen. Tyvärr var det svårt att särskilja dun och fjädrar från Dolfred mot de mördaren möjligen lämnat efter sig.

Tusse af Hörneå

Bild 2. Tusse menar sig vara oskyldig, och anför denna bild som bevis för hur han umgås med kycklingar.

Tankarna föll därefter på Hackis, en manlig hackspett som nyligen attackerade en mås - om än av trä. Kanske Hackis blivit personlighetsförändrad - eller som det kanske heter - fåglighetsförändrad och aggresiv av commotio (hjärnskakning) efter att han flög in i glasrutan på verandan. Hackspettar är luriga fåglar, som tar fågelungar ur bon. För Hackis behövs nog ingen fåglighetsförändring för att döda. Men, att döda en stor duva?

Redaktör Lena Lindholm anför Skatan som huvudmisstänkt. På nätet hittar man information om hur skator kan hacka ihjäl varandra. Skator tar även fågelungar och ägg ur andras fågelbon, likt hackspetten. Hur en grupp skator tar ihjäl en katt finns även beskrivet. Skribenten räddade själv en gång en harunge från en grupp skator (se bild 3).

Harunge

Bild 3. För några år sedan räddade skribenten denna harunge från en grupp skator. Mamma hare var tacksam, och stod en bit bort och såg på det otäcka som höll på att hända. Harungen var nog max 15 cm hög.

Nog om detta, sagt och gjort - en grav grävdes till Dolfred i trädgården, och ett kors spikades ihop. Ceremonin var enkel, i duggregn, men värdigt fredsduva Dolfred.

Duvan Dolfreds grav

Bild 4. Duvan Dolfreds grav. Man kan undra vilken "religion" Dolfred tillskrev sig själv - förmodligen "naturen" - duva som han var.

Namnet Dolfred har en historia i Hörneå by, som sonen till handlare Johan Grönqvist och fru Emma. Om deras intressanta liv och leverne finns berättat i en 11 år gammal artikel på Becken-Webben!

Gunnar Engström, 2020-07-03

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se